'Wat Conner Rousseau over Brussel zegt, is beneden alle peil en pertinent onjuist'

AM, BVR
© BRUZZ
26/04/2022
Updated: 26/04/2022 19.05u

"Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België. In Brussel staan er door het lerarentekort mensen voor de klas die in het Arabisch lesgeven, omdat ze geen Frans spreken. Maar wat doet de Vlaamse regering? De prijs van de taalcursussen verhogen om de wachtlijsten in te korten." Dat zegt Conner Rousseau in een interview met Humo. De uitlatingen komen hem, ook binnen zijn partij, op veel kritiek te staan. "Pertinent onjuist", klinkt het.

Het interview in Humo ging deels over de Franse verkiezingen. Gevraagd naar zijn standpunt over migratie, en de vaststelling dat veel Fransen het gevoel hebben niet meer in hun eigen land te wonen, zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau: "Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België. Maar de meeste van die mensen zijn hier geboren. Het belangrijkste is dat ze onze taal spreken en werken."

"In Brussel staan er door het lerarentekort mensen voor de klas die in het Arabisch lesgeven, omdat ze geen Frans spreken. Onaanvaardbaar. Maar wat doet de Vlaamse regering? De prijs van de taalcursussen verhogen om de wachtlijsten in te korten."

'Beneden alle peil'

Die opmerkingen komen hem op veel kritiek te staan, onder meer van de Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V). "Wat Conner Rousseau zegt is niet alleen beneden alle peil, het is ook pertinent onjuist", laat hij via Twitter weten. "Taalcursussen en inburgering zijn gratis (!) in Brussel (wat klopt, nvdr). En dat lesgeven in het Arabisch? Naar die school van de Vlaamse gemeenschap mag hij me alvast eens meenemen."

Ook Sven Gatz (Open VLD), in Brussel bevoegd voor onderwijs, is ongewoon scherp voor Rousseau. "Beste Conner, Brussel bashen, meppen op Molenbeek: het is zo doorzichtig. En te gemakkelijk. Nooit eerder leerden zoveel volwassenen Nederlands in Brussel als vandaag, nooit eerder zaten er zoveel kinderen in het Nederlandstalig onderwijs. Feit. Belangrijker dan uw verhaaltjes."

Groen ziet de uitspraken als Trumpiaans. "De eerste keer dat Conner Rousseau over Brussel praat, volgt hij Jambon en Trump. Molenbeek als hellhole voorstellen zonder er zelf ooit geweest te zijn. Kwalijk om op de kap van Brussel terecht punt over kansen voor jongeren te maken", zegt Brusselaar en Vlaams parlementslid Stijn Bex. Voor Arnaud Verstraete is "Vooruit nu een ordinaire kopie geworden van rechtse partijen, fakenews ingbegrepen. Dit is het niveau van dansende moslims."

Volgens Joris Poschet (CD&V), OCMW-voorzitter in Jette, klopt de uitspraak van Rousseau niet. “In ons gemeentelijk Nederlandstalig onderwijs gebeurt dit pertinent niet. Wat een platte populistische uitspraak. En natuurlijk vindt iederéén dat Nederlands superbelangrijk is, maar hou uw sensatiepraat voor u, meneer Rousseau.”

'Nodigen hem graag uit'

N-VA stelt dan weer dat de uitspraken geen dag te vroeg komen. "Rousseau denkt eindelijk na over zijn hoofdstad", zegt Annabel Tarvernier. "Nu hopen dat hij de geesten in zijn partij even rijp kan maken..." Mathias Vanden Borre wijst er dan weer op dat de socialisten sinds de jaren '70 bijna onafgebroken aan de macht zijn.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) stelt het zo: "Nu zelfs Rousseau vindt dat Molenbeek niet meer bij België hoort, komen Geert Wilders en uw dienaar op 13 mei Molenbeek bezoeken (...) We nodigen hem graag uit om mee op stap te gaan!"

Les in het Arabisch

In De Ochtend op Radio 1 geeft Rousseau wat meer uitleg bij zijn uitspraken, vooral die over het lesgeven in het Arabisch. Dat gebeurt volgens hem niet in het Nederlandstalig maar in het Franstalig onderwijs.

"Waar ik die info haal? Ik heb dat mij door mensen laten vertellen die in het onderwijs staan. Daar zijn mensen aangenomen die gebrekkig Frans spreken en soms overschakelen op het Arabisch." Gevraagd of hij daar wel zeker van is, gezien het belang van zulke uitspraken, zegt Rousseau: "Als mensen mij dat komen zeggen, neem ik dat wel ter harte. Dan ga ik ervan uit dat het klopt."

'Als mensen uit het onderwijs mij komen zeggen dat er soms in het Arabisch wordt lesgegeven, dan ga ik ervan uit dat dat klopt'

Conner Rousseau - partijvoorzitter Vooruit

Partijgenoten kritisch

Hannelore Goeman (One.Brussels-Vooruit) verdedigt wel nog haar partijgenoot. "Duidelijk zijn interview in BRUZZ gemist over investeren. Ik voel me alvast helemaal thuis in Molenbeek maar waarom is het een probleem te benoemen dat dat voor sommige niet-Brusselaars misschien niet zo is?" Op zijn uitspraken over de prijs van de taalcursussen, gaat ze niet in.

Partijgenoot Jef Van Damme, die in Molenbeek schepen is, noemt de opmerking van Rousseau dan weer 'zeer misplaatst'. "Molenbeek is evenzeer België als Sint-Niklaas."

Hilde Sabbe stond als onafhankelijke op de One.Brussels-Vooruit-lijst, en gaat nog een stapje verder. "En zo eindigt mijn voornemen om nooit meer af te geven op Conner Rousseau", zegt ze. "Niet en nooit mijn voorzitter, en zijn uitlatingen over Brussel en de rol van het Nederlands zijn beschamend en vooral pertinent onjuist."

'Gedegouteerd'

Ook in Franstalig België komen de uitspraken hem op kritiek te staan. Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej noemt de uitlatingen 'intolérables, stigmatiserend en xenofoob.'

Burgemeester van Molenbeek Cahterine Moureaux (PS) wijst er dan weer op dat Rousseau Molenbeek niet kent. "Nooit in Molenbeek geweest maar wel in het spoor van extreem-rechts er een karikatuur van maken, de 100.000 inwoners misprijzend. Gedegouteerd en kwaad. Ik nodig Conner Rousseau uit om volgende week kennis te maken met de realiteit. Een uitnodiging via mail volgt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni