populierenoord 4
© Marc Gysens

Werk minder belast, huizen meer

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
16/07/2014

De Brusselse regering zet als eerste de stap voor een fiscale ommezwaai. Werken wordt de komende jaren minder belast, huizenbezit (een beetje) zwaarder.

Vanaf 1 januari 2017 moet de werkende Brusselaar minder belastingen betalen. Dat is tenminste de ambitie van het regeerakkoord dat formateur Laurette Onkelinx (PS) en coformateur Guy Vanhengel (Open VLD) hebben voorgesteld.

De nieuwe coalitie (PS, FDF, CDH, Open VLD, SP.A en CD&V) wil de agglomeratie-opcentiemen op de personenbelastingen schrappen. Die bedraagt één procent op de personenbelastingen die federaal worden geïnd. Omdat de Brusselse bevolking verarmt, brengt die belasting jaar na jaar minder op en bovendien valt de opbrengst ook moeilijk te voorspellen. De afschaffing betekent voor een modaal gezin van tweeverdieners een winst van een paar honderden euro's.

Ook de gewestbelasting van 89 euro sneuvelt. Er waren ondertussen zoveel Brusselaars die vrijstelling genoten dat die gewesttaks niet langer te rechtvaardigen viel. Beide belastingen brengen samen om en bij de 70 miljoen euro op. Dat geld vloeit terug naar de Brusselaar.

'Maar een klein beetje omhoog'
Die financiële aderlating moet de armlastige Brusselse regering elders compenseren. Belastingen op vastgoed liggen voor de hand. Die zijn veel stabieler, brengen ook veel meer op en bovendien treffen ze ook niet-Brusselaars. De jaarlijkse vastgoedtaks brengt het gewest nu al 140 miljoen euro op. Dat betekent dat die met de helft moet verhogen om de geschrapte belastingen van 70 miljoen te compenseren. Conclusies voor de individuele belastingbetaler zijn echter voorbarig. Vanhengel zegt dat de onroerende voorheffing voor de private huiseigenaar maar een klein beetje omhoog zal gaan.

De hervorming is goed nieuws voor de huurders: zij betalen geen vastgoedbelasting en betalen niet langer agglotaks op hun inkomensbelasting. Het gevaar bestaat dat met de belastingverhoging ook de huurprijzen stijgen.

Vanhengel onderstreept dat de regering niet over één nacht ijs gaat. Ze neemt de beste fiscalisten onder de arm om de zaak rond te krijgen. En dat zal nodig zijn, want nu al dreigt het Algemeen Eigenaarssyndicaat met gerechtelijke stappen.

Brusselse regeringsvorming

Na de verkiezingen van 25 mei kwamen SP.A, CD&V, Open VLD, CDH, PS en FDF aan zet voor het schrijven van een nieuw regeerakoord en de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Alle berichtgeving over de regeringsonderhandelingen vindt u in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Brusselse regeringsvorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni