ben weyts

Weyts: 'Brussel zet het rijbewijs in de solden'

© Belga
07/08/2017

"Ik betreur de Brusselse beslissing. In Vlaanderen doen we alles om de lat hoger te leggen en te zorgen voor een betere rijopleiding. Brussel geeft nu het tegenovergestelde signaal en zet het rijbewijs in de solden." Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in een reactie op de nieuwe Brusselse rijopleiding. Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) kaatst de bal meteen terug: "Wie in Brussel kan rijden, kan overal rijden."

Een van de mogelijkheden om volgend jaar in Brussel een rijbewijs te behalen, is om 30 uur les te volgen bij de rijschool en dan onmiddellijk examen te doen. De stageperiode vervalt bij dit opleidingstraject.

"Uit elk onderzoek blijkt dat net oefenen in de praktijk het allerbelangrijkste onderdeel is van de rijopleiding en dat beginnende bestuurders net in die beginperiode het meest kwetsbaar zijn. Nu reduceert Brussel die cruciale periode voor wie veel geld (de opleiding zou 1.500 euro kosten, nvdr.) heeft tot 0 dagen: dat gaat mijn verstand lichtelijk te boven", aldus de minister.

'Wie in Brussel kan rijden, kan overal rijden'
"We hebben in deze weinig lessen van Vlaanderen, met 320 verkeersdoden per jaar, te leren. In plaats van te focussen op hoeveel kilometers je al gereden hebt, moet je letten op welke soort kilometers." Dat laat het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) weten. "Wie in Brussel kan rijden, kan overal rijden," klinkt het.

"In plaats van te focussen op hoeveel kilometers je al gereden hebt, moet je letten op welke soort kilometers," reageert Debaets. "Je kunt duizenden kilometers rijden op de autosnelwegen of langs rustige baantjes in - met alle respect - Beersel of de Vlaamse Ardennen. Maar daarmee test je bestuurders niet op de drukte van het hedendaags stedelijk verkeer. Terwijl we net willen van toekomstige bestuurders dat ze overal - en ook in een moeilijkere context - kunnen rijden. De realiteit is: wie in Brussel - na 30 intense en begeleide uren - kan rijden, kan overal rijden."

"Sommige Brusselaars gingen vroeger naar Asse om hun rijopleiding en examen te doen, omdat ze schrik hadden van de drukte van het Brussels verkeer. Het risico dat men hier komt 'shoppen' omdat men denkt dat het 'in solden' zou staan, lijkt ons met andere woorden extreem beperkt," aldus nog de staatssecretaris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni