Wezembeek-Oppem negeert Vlaamse regels rijbewijzen

© PhotoNews
| Autorijschool in Brussel.

Faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem houdt zich niet aan de Vlaamse wetgeving inzake rijbewijzen. Die stelt dat je een definitief rijbewijs pas kan behalen na een stageperiode van minstens negen maanden. De gemeente reikt echter al na drie maand rijbewijzen uit. Als de inwoners slagen in Brussel.

Pas na een stage van minstens negen maanden krijg je in Vlaanderen een rijbewijs, ook al heb je het praktijkexamen in Brussel of Wallonië hebt afgelegd, waar dat al na drie maanden kan. Dat zegt Vlaams Minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

“Niet eerlijk”, vindt Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V), “geslaagd is geslaagd.”

Die zienswijze volgt ook de faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem. De inwoners van de gemeente krijgen het rijbewijs na een geslaagd praktijkexamen in Brussel of Wallonië, ook al hebben ze geen negen maand geoefend, zegt burgemeester Frédéric Petit (MR) aan BRUZZ.

Vorige week kwam nog aan het licht dat een jongeman uit Beersel geen rijbewijs kreeg, omdat hij zijn examen in het Waals Gewest had afgelegd voor het bereiken van de minimumstage. “Wachten tot je negen maanden bereikt hebt”, was de boodschap toen. “Dat is een pesterij gericht tegen de Franstalige inwoners”, zegt Petit daarover. “Ik vind dat zeer spijtig, net nu wij streven naar communautaire vrede.”

'Vlaamse gemeente'

Op dit moment lijkt het erop dat Wezembeek-Oppem de enige gemeente uit de Vlaamse Rand is, die de Vlaamse regelgeving rond rijbewijzen die Weyts oplegt, negeert. “Wij houden ons aan de regels van het Vlaams Gewest”, laat een bevoegd diensthoofd in buurgemeente Kraainem weten.

Dat doet ook faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode. “Wij zijn een Vlaamse gemeente en dus houden wij ons daaraan”, zegt Hilde Dubois van de gemeente. Dus als iemand toch geslaagd is voor zijn praktijkexamen, voor het einde van de minimumstage? “Dan aanvaarden we de aanvraag voor het rijbewijs niet. Zo hebben we er al enkelen moeten weren.”

In Drogenbos, iets dichterbij Brussel, heeft de gemeente nog geen aanvragen voor een rijbewijs moeten weigeren, meent burgemeester Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus). Al is men zich wel bewust van de problematiek. “We kunnen hier te voet naar het examencentrum in Anderlecht”, vertelt Belinda, een medewerkster van de afdeling Burgerzaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?