Wie is Assita Kanko?

© Saskia Vanderstichele
| Assita Kanko droomt van de Vlaamse kiezer

Het hing al een tijdje in de lucht, maar het is nu een feit: Assita Kanko stapt over naar de N-VA. Maar wie is de kersverse Vlaams-nationaliste ?

Assita Kano wordt op 14 juli 1980 geboren in Burkina Faso. Ze studeert er journalistiek, is er tussendoor studentenleidster en activiste. Het is de journalistiek die haar naar Europa brengt. In 2001 komt ze naar Nederland voor een stage. De liefde brengt haar drie jaar later naar België.

Assita krijgt een verblijfsvergunning via gezinshereniging en wordt een tijdje later ook Belg.

Ze engageert zich bij Liberales een liberale denktank.

Wanneer Assita Kanko publiekelijk getuigt over de besnijdenis die ze als 5 jarig meisje onderging, verschijnt ze voor het eerst op het publieke voorplan.

De perfect tweetalige Kanko wordt vrij snel een graag geziene gast in de Belgische media, de Franstalige, maar ook -en misschien zelfs vooral- de Nederlandstalige. Ze schuift aan tafel in Terzake, de zevende dag en de Afspraak, maar ook in human interest programma’s is ze een graag geziene gast. Er komen optredens in De Laatste Show, ze legt haar hart bloot in Chez Annemie en trekt met Jan Van Looveren naar Bolivië. Zelfs interieurmagazines slagen erin haar op de cover te zetten.

Rijzende ster

Sommige waarnemers zien in haar onmiddellijk een rijzende ster aan het politieke firmament.

In 2012 staat ze op de MR lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Elsene. Met 355 voorkeursstemmen raakt ze verkozen en belandt ze in de gemeenteraad.

Twee jaar later neemt ze deel aan de verkiezingen voor de kamer, maar het resultaat valt tegen. Met 2663 voorkeurstemmen haalt ze het op drie na slechtste resultaat op de MR lijst van Reynders.

Incubator

Geleidelijk neemt Kanko afstand van de MR. Ze richt ook Polin op, een politieke incubator die meer vrouwen aan de macht wil helpen.

De jongste maanden was er veel onduidelijkheid over de politieke kaart die Kanko zou trekken. Het gerucht dat ze zou overstappen naar de N-VA deed al een hele tijd de ronde. Maar elke vraag over haar politieke toekomst ontweek La Kanko met haar bekende glimlach. Dat deed ze in 2017 met veel overtuiging op de cover van BRUZZ magazine, dat deed ze vorige weken nog met evenveel brio telkens we haar die vraag stelden. Twee weken terug was ze nog te gast in Alleen Elvis blijft bestaan op Canvas. Toen benadrukte Kanko nog "betrokken te zijn bij de Belgische identiteit" en "loyaal te zijn aan België".

Het was blijkbaar wachten tot de strategen van de N-VA de tijd rijp achten om met het nieuws naar buiten te treden. Dat moment is er nu: een paar dagen nadat de partij uit de regering stapt omwille van het VN migratiepact.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?