Assita Kanko wordt kopstuk voor N-VA

© PhotoNews
| De perfect tweetalige Assita Kanko moet voor de doorbraak van N-VA in Brussel zorgen.

Voormalig MR-politica en de Brusselse mensenrechtenactiviste Assita Kanko zal bij de komende verkiezingen opkomen voor N-VA. "De waarden van de Verlichting zijn in Europa in gevaar", verklaart Kanko. "Ik ga naar de N-VA om die waarden, zoals vrouwenrechten en de vrijheid van denken, te verdedigen."

Assita Kanko zetelde in de gemeenteraad van Elsene voor MR, maar kwam bij de jongste lokale verkiezingen niet meer op. Ze wilde zich toeleggen op vrouwenrechten en op Polin, een initiatief om meer vrouwen in de politiek te krijgen. De mensenrechtenactiviste schreef ook een boek over topvrouwen.

'Eerlijke en haalbare migratie'

Ruim tien maanden na haar politiek afscheid, keert de Brusselse van Burkinese afkomst terug op het voorplan bij N-VA. "In de huidige omstandigheden wil ik de politiek niet passief volgen, maar zelf weer een rol spelen en het woord nemen", zegt de 38-jarige Kanko.

Kanko voegt zich bij de N-VA in de nasleep van de crisis rond het VN-Migratiepact, die leidde tot het vertrek van de partij uit de regering. Volgens haar is de N-VA echter niet tegen migratie. "Maar als land hebben we een bepaalde capaciteit die we aankunnen. Wat we nodig hebben is eerlijke, beheerste en haalbare migratie. Daar staat de N-VA voor."

Assita Kanko (toen nog MR), op 28 september 2018 bij de voorstelling van het boek Continent zonder grens van toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA)
© PhotoNews
| Assita Kanko (toen nog MR), op 28 september 2018, bij de voorstelling van het boek Continent zonder grens van toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA.)

Doorbreken in Brussel

Met de charismatische Kanko, die opgroeide in het West-Afrikaanse Burkina Faso en zich in 2004 in België vestigde, haalt de N-VA een zeer grote troef binnen. Ze is aan beide kanten van de taalgrens een graag geziene gast.

Dat komt erg goed van pas voor de N-VA, die bij de geplande federale en regionale verkiezingen van mei volgend jaar in Brussel wil doorbreken. Zeker na het vertrek van Johan Van den Driessche kan de Brusselse N-VA-afdeling vers bloed goed gebruiken. Na de politieke rel rond het VN-migratiepact, is Kanko een godsgeschenk.

'Enorme versterking'

"Met Assita hebben we een enorme versterking te pakken", erkent voorzitter Bart De Wever. "Zij vertelt al jaren een verhaal over hoe belangrijk de Verlichtingswaarden zijn en hoe ze ons op weg zetten naar echte emancipatie. Ik ben vereerd dat ze dat verhaal samen met ons wil vertellen en zich bij ons aansluit."

N-VA laat weten dat Kanko in mei een zichtbare positie zal krijgen op de kieslijsten van de Vlaamse nationalisten, maar verklapt nog niet welke plaats dat zal zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?