'Polin' moet politieke mannenbastion doorbreken

© Joris Casaer
| Assita Kanko, gemeenteraadslid Elsene.

Waarom krijgt een moeder te horen dat het onverantwoord is als ze ’s avonds naar de gemeenteraad gaat, en een vader niet als hij ’s avonds gaat tennissen? Het is maar één voorbeeld waar vrouwen die politiek bedrijven tegenaan lopen. De incubator ‘Polin’ doorbreekt het mannenbastion dat de politiek is door best practices te laten zien en netwerken uit te bouwen.

Met sprekers als Zuhal Demir (N-VA), Laurette Onkelinx (PS) en Joëlle Milquet (CDH) heeft de eerste editie van Assita Kanko’s politieke incubator heel wat politieke zwaargewichten in huis gehaald. Doel van het evenement is kennis uitwisselen, en een netwerk van vrouwen samenbrengen over de partijgrenzen heen.

Het evenement mikt op vrouwen die hun eerste stappen willen zetten in de politiek, hun carrière willen uitbouwen of gewoon geïnteresseerd zijn in het reilen en zeilen van de politiek.

Rolmodellen

Een belangrijke functie van het evenement is best practices in de kijker te zetten, zo legt initiatiefnemer van het evenement, Assita Kanko uit. Ze is MR-gemeenteraadslid in Elsene en als het aan haar ligt ook toekomstig minister van Defensie.

“Je ziet vaak dat vrouwen zich bezighouden met thema’s als onderwijs, en mannen bijvoorbeeld met het leger,” zegt Kanko. “Maar als mannen bepaalde thema's aankunnen, waarom vrouwen dan niet? Om dat te laten zien heb ik onder andere voormalig IJslands minister van Binnenlandse Zaken, Hanna Birna Kristjànsdóttir, uitgenodigd.”

IJsland is op vlak van gendergelijkheid een lichtend voorbeeld in Europa, zegt Kristjànsdóttir. Om dat zo te houden, is volgens de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, die nu bestuurder is van het Women Political Leaders Global Forum nog steeds een strijd nodig.

"Vrouwen in de politiek hebben nog steeds het gevoel dat ze er niet thuishoren," zegt ze. "Erkennen dat seksisme bestaat, is een eerste stap. Ik vind dat we vrouwen daarop moeten voorbereiden, zodat ze niet wegrennen bij de eerste tegenslag.”

Hoewel PS-boegbeeld Laurette Onkelinx het geen seksisme wil noemen, haalt ze wel een paar voorbeelden uit haar carrière aan die daarop lijken. Ze herinnert ze hoe haar standpunt in een debat in het begin van haar carrière een keer onder tafel werd geschoven, en hoe een debat met een andere politica de media als catfight werd afgeschilderd.

“Rolmodellen geven moed,” becommentarieert Eva De Bleeker, één van de sprekers tijdens het congres. De Bleeker werkt in de Europese Commissie, is schepen in Hoeilaart en voorzitter van Open VLD vrouwen nationaal. “Als vrouwen hun ervaringen met elkaar delen, kan dat enorm motiveren.”

Andere politiek

Dat is nodig, want politiek is volgens De Bleeker nog altijd een mannenbastion, waar mannenmanieren de norm zijn. Seksistische opmerkingen ziet De Bleeker niet veel meer binnen de Open VLD. "Onze voorzitster (Gwendolyn Rutten, red.) laat die niet passeren. Daarentegen zie je nog wel dat vrouwen die reageren op seksisme, vaak worden gezien als mensen zonder humor."

Tot slot zijn er nog wel een aantal dingen die politiek voor mannen én vrouwen aangenamer zou maken, sluit De Bleeker af. “Als een vrouw haar stem verheft, schiet die automatisch omhoog. Dan wordt ze hysterisch genoemd. Een man die hetzelfde doet krijgt juist overwicht. Maar het werd destijds ook onaanvaardbaar gevonden dat Bert Anciaux vaak weende,” zegt De Bleeker. "Het is, zoals Hanna Birna Kristjànsdóttir al zei, tijd voor een ander soort politiek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?