Wie is wat in de nieuwe Brusselse regering?

© brusselnieuws.be
20/07/2014
De nieuwe Brusselse ministers en staatssecretarissen hebben zondag de eed afgelegd in het Brussels parlement. De Brusselse regering zal voor het eerst evenveel vrouwen als mannen tellen.

De ministers legden in de voormiddag de eed af. Het gaat om:

  • Rudi Vervoort (PS, minister-president, Territoriale Ontwikkeling, Haven, Stedenbeleid, Stadsvernieuwing, Studentenzaken, Lokale Overheden, Toerisme, Biculturele aangelegenheden van gewestelijk belang en imago van Brussel)
  • Guy Vanhengel (Open VLD, Begroting en Financiën),
  • Didier Gosuin (FDF, Werk, Economie en Buitenlandse Handel),
  • Pascal Smet (SP.A, Openbare Werken en Vervoer)
  • Céline Fremault (CDH, Milieu, Natuurbehoud, Landbouw, Energie en Wonen).

De ministers legden eed af bij parlementsvoorzitter Charles Picqué, de voorganger van Vervoort in de vorige legislatuur.

Rudi Vervoort trok 's middags ook naar de koning om er de eed af te leggen als regeringsleider.

In de namiddag volgden de staatssecretarissen. Dat zijn:

  • Fadila Laanan (PS, Ambtenarenzaken, Openbare Netheid, Wetenschappelijk Onderzoek en Gemeentelijke Sportinfrastructuur)
  • Cécile Jodogne (FDF, Buitenlandse Handel, Brandweer en Dringende Medische Zorg)
  • Bianca Debaets (CD&V, Informatica en Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn, Ontwikkelingssamenwerking en Verkeersveiligheid).

De Brusselse regering telt daardoor voor het eerst evenveel vrouwen als mannen. Het is ook de eerste regering in België waarbij dat het geval is. Al wegen de mannelijke portefeuilles in deze regering wel beduidend zwaarder.

Ook de opvolgers van de ministers legden de eed af als parlementslid. Het gaat om Michèle Carthé (PS) voor Rudi Vervoort, Khadija Zamouri (Open VLD) voor Guy Vanhengel, Jef Van Damme (SP.A) voor Pascal Smet en Fatoumata Sidibé (FDF) voor Didier Gosuin.

Ook Ridouane Chahid (PS) en Marc Lowenstein (FDF) komen via opvolging in het parlement. Brigitte Grouwels (CD&V) neemt opnieuw het parlementszitje in dat ze behaalde bij de gewestverkiezingen.

Brusselse regeringsvorming

Na de verkiezingen van 25 mei kwamen SP.A, CD&V, Open VLD, CDH, PS en FDF aan zet voor het schrijven van een nieuw regeerakoord en de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Alle berichtgeving over de regeringsonderhandelingen vindt u in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Brusselse regeringsvorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie