Zuhal Demir en dochter "met de dood bedreigd"

© N-VA
| Demir werd eerder in de Turkse pers al afgeschilderd als een aanhanger van de Koerdische arbeiderspartij PKK, die op de Europese lijst van terreurbewegingen staat.
Updated: 20-06-2018 - 10:38

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en haar 6 maanden oude dochtertje hebben doodsbedreigingen gekregen, nadat Demir opnieuw werd afgeschilderd als een aanhanger van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Dat zei ze dinsdagavond in Terzake.

Demir ging dinsdagavond in debat met Erçan Tok van Be.one, de nieuwe partij van Dyab Abou Jahjah, over de nakende Turkse verkiezingen. De N-VA-politica zei er dat zij en haar zes maanden oude dochter doodsbedreigingen hebben gekregen.

Ze legde het verband met een Facebookpost van Hatice Kör, een partijgenote van Tok, waarin Demir als terrorist wordt afgeschilderd. Bij een foto van de staatssecretaris met onder meer collega Theo Francken schreef Kör begin juni "op de N-VA-lijst komen alleen maar PKK-aanhangers = terroristen."

Demir werd eerder in de Turkse pers al afgeschilderd als een aanhanger van de Koerdische arbeiderspartij PKK, die op de Europese lijst van terreurbewegingen staat. "Ik pik dat niet langer", zei ze, waarna Demir verklaarde dat zowel zijzelf als haar dochter doodsbedreigingen kregen.

"Dat bedoel ik met de nefaste invloed die in Turkije bezig is en hier in Europa ook invloed heeft", klonk het. Demir is naar eigen zeggen van plan om Kör voor de rechtbank te slepen. Intussen heeft de staatssecretaris ook afstand gedaan van haar Turkse nationaliteit.

Demir kondigde dat vorige zomer al aan, omdat ze "zich niet meer herkent in het land waarin haar ouders zijn opgegroeid". "Ik heb nu formeel de akte getekend, maar het is een politieke beslissing van Turkije, dus het is afwachten wat dat gaat geven."

'Leugens'

Dyab Abou Jahjah, oprichter van be.One, trekt de verklaring van Demir in twijfel. "Hatice Kör heeft Demir nooit een terroriste genoemd. Zij heeft wel terecht aangeklaagd dat de N-VA openlijke sympathie toont met de terreurbeweging PKK", stelt hij op de Facebookpagina van zijn partij.

Abou Jahjah en Kör overwegen een klacht in te dienen tegen Demir wegens laster. "Het is ronduit walgelijk hoe een staatssecretaris Be.One in één adem noemt met doodsbedreigingen aan haar kind."

Het Be.One-kopstuk verwijst onder meer naar N-VA'ers Mark Demesmaeker, Pol Van Den Driessche en Karl Vanlouwe, die volgens hem "net als Zuhal Demir zelf aanwezig waren op manifestaties van PKK-gezinde organisaties zoals Navbel (organisatie van de Koerdische gemeenschap in ons land, red.)".

"N-VA en Zuhal Demir proberen constant Turken en moslims te criminaliseren. Maar zelf loopt de partij van de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie hand in hand met een terreurorganisatie", hekelt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?