Vanaf 1 januari verbiedt de gemeente Sint-Gillis plastic zakjes op de Zuidmarkt. De voorbije weken werd al een communicatiebureau ingeschakeld om de weg te plaveien. 'Zelfs plastic zakjes die hier verdwalen geraken uiteindelijk via waterwegen in de natuur: zo'n verbod is maar logisch', zegt schepen voor Duurzame Ontwikkeling Willem Stevens (SP.A).

Vanaf 1 januari is het zo ver: op de Zuidmarkt, de grootste van Brussel en België, gaat een definitief verbod in op plastieken tassen. Na eerder succes op de markten van het Van Meenenplein en het Sint-Gillisvoorplein wil de gemeente Sint-Gillis dat marktkramers enkel nog papieren zakken gebruiken.

Schepen voor Duurzame Ontwikkeling van Sint-Gillis Willem Stevens (SP.A) verwacht dat de overgang vlot zal verlopen. “De afgelopen weken zijn we de marktkramers al zo goed mogelijk gaan informeren", zegt hij aan BRUZZ. "Daarom hebben we ook de versterking ingeroepen van een communicatiebureau. Zo'n verbod invoeren is een proces, maar op het Van Meenenplein en het Sint-Gillisvoorplein zien we vandaag dat het uiteindelijk wel werkt.”

Op de twee andere markten van Sint-Gillis gebruiken marktkramers vandaag uitsluitend papieren zakken. Ze hangen ook affiches waarop staat dat plastieken zakken verboden zijn. “Klanten weten dat inmiddels", vervolgt Stevens. "Nu is de Zuidmarkt heel wat groter, dat spreekt. Maar we hebben geleidelijk ervaring opgebouwd, we weten waar we aan beginnen. We zijn er klaar voor.”

Het verbod op plastieken zakken is ingeschreven in het gemeentereglement. Een hardleerse marktkramer die vanaf 1 januari meermaals tegen de lamp loopt, kan in principe tijdelijk van de markt geweerd worden. Dat is ook het geval voor het Van Meenenplein en het Sint-Gillisvoorplein, al is de maatregel tot nog toe nooit toegepast. Volgens schepen Willem Stevens werkt informeren het best.

“De belangrijkste reden voor het invoeren van het verbod is netheid", aldus nog Stevens. "Na de markt blijft er telkens heel wat afval liggen. Plastic leidt tot serieuze milieuverontreiniging: zelfs plastic zakjes die hier verdwalen geraken uiteindelijk via waterwegen in de natuur. Bovendien komt het algemene verbod op plastieken zakken er sowieso aan, dus is het maar logisch dat we dit initiatief nemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni