© Marie DuParis - Facebook | 1 mei-protesten Sint-Gillis, hier in de Montenegrostraat

1 mei: 20-tal arrestaties in Sint-Gillis en Vorst

ADD
© BRUZZ
02/05/2020

Op vrijdag 1 mei - Dag van de Arbeid - zijn een twintigtal mensen aangehouden na demonstraties in de straten van St-Gillis en Vorst.

Op beelden die op sociale media circuleren, is te zien hoe een vijftigtal mensen in Sint-Gillis ter hoogte van de Montenegrostraat bijeenkomen, wellicht om de Dag van de Arbeid te vieren. Verschillende balustraden werden er bekleed met doeken die slogans verkondigden als 'Justice pour Adil' of nog een oproep vormden voor een verhoogde aandacht voor arbeiders en een betere financiering van de publieke sector.

21 arrestaties

"Daarbij werden heel wat coronamaatregelen overtreden," leert een telefoontje naar de communicatiedienst van de politiezone Brussel Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst). "Van sociale afstand was in veel gevallen geen sprake, de politiediensten hebben daarom in de Montenegrostraat en in de straten daarrond zo'n twaalf mensen aangehouden," zegt woordvoerster Adeline Roty aan BRUZZ.

In de Ducpétiauxlaan - waar de gevangenis van Sint-Gillis gevestigd is - moesten agenten van de zone Zuid eveneens ingrijpen. "Daar werden negen mensen aangehouden, voor gelijkaardige overtredingen," verduidelijkt Roty. En ook onderaan het Dudenpark in Vorst werd een handvol manifestanten opgepakt.

De 21 aangehouden mensen mochten, soms na verschillende uren wachten op het commissariaat in groepscellen, terug naar huis.

Op vrijdag 1 mei - Dag van de Arbeid - zijn zo'n twintig mensen aangehouden in de straten van Sint-Gillis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving, arrestaties, 1 mei, quarantaine

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie