| De betogers plaatsen tentjes om een (tijdelijke) 'Brusselse Jungle' te creëren.

10.000 personen betogen tegen asielbeleid

KDM
© BRUZZ
25/02/2018
Updated: 25/02/2018 17.58u

10.000 mensen trokken zondagnamiddag door Brussel in de "Human Wave for solidarity and humanity". Samen pleiten ze voor een humaner asielbeleid. In totaal stapten zo'n 10.000 personen mee, bevestigt de politie. De betoging vertrok aan het Maximiliaanpark, waar ook een symbolisch tentenkamp kwam: een verzwijzing naar de 'Jungle van Calais'.

De actie gaat uit van 130 verenigingen. Ook verschillende politieke partijen, waaronder de PS, Ecolo en de PVDA steunen de actie.

De initiatiefnemers pleiten onder meer voor een “solidair asielbeleid”, de regularisering van sans-papiers en een einde aan de “instrumentalisering van de politie door de politiek om sociale en culturele organisaties te treffen”. Zij verwijzen daarbij expliciet naar de inval bij de Brusselse vereniging Globe Aroma.

10.000 geïnteresseerden

Op Facebook gaven al meer dan 4.000 personen aan aanwezig te zullen zijn, nog eens 10.000 anderen stelden “geïnteresseerd” te zijn.

UIteindelijk daagden ongeveer 10.000 personen op, bevestigt de politie aan BRUZZ.

De betogers trokken zondagnamiddag rond het Maximiliaanpark. Daar kwam ook een tijdelijk tentenkamp, een verwijzing naar de 'Jungle van Calais' en het opvangkamp dat enkele jaren geleden ook nog in het Brusselse park georganiseerd werd.

Huiszoekingen

De betogers verzetten zich samen tegen het federale asielbeleid en de wet rond huiszoekingen die op de tafel van de regering ligt. "Wij willen geen razia's," scanceren ze. "Solidariteit mag niet gecriminilariseerd worden."

Na kritiek van verschillende gemeenten en Kamerleden belandde het voorstel rond de huiszoekingen tijdelijk in de koelkast. Premier Charles Michel (MR) zei toen open te staan voor aanpassingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Maximiliaanpark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni