Tentenkamp rond Maximilaanpark als stil protest

© Ivan Put
| Archief: het tentenkamp voor de DVZ.

Het Burgerplatform dat migranten opvangt wil zondag het Brusselse Maximiliaanpark tijdelijk veranderen in de ‘Jungle van Calais’. De organisatie wil honderden tenten opstellen als protest tegen het asiel- en migratiebeleid van de federale regering. "Het zijn de burgers én niet de regering die er voor zorgen dat Brussel geen tweede Jungle van Calais wordt".

"We hopen dat de tenten hier als paddenstoelen uit de grond schieten", zegt een woordvoerder van Burgerplatform BXL Refugees. "Met die actie willen we duidelijk maken wat het zou betekenen mocht Brussel écht een tweede Calais worden".

"In Brussel spreken we van 500 à 600 migranten, terwijl dat er in Calais 10.000 tot 15.000 zijn", stelt Mehdi Kassou van de organisatie. Met de actie vraagt de organisatie om een minder gesloten en menselijkere asielpolitiek.

Het Burgerplatform vraagt van de federale regering een structurele oplossing. De regering moet voor opvang en begeleiding zorgen, stelt de organisatie. "Dat er vandaag geen Calais is in Brussel is nog altijd de verdienste van de mensen die de vluchtelingen in eigen huis opvangen, want op een structureel opvangcentrum wachten we nog altijd", besluit Kassou.

De manifestatie van BXL Refugees start zondagnamiddag om 14 uur aan het Noordstation.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?