Symbolische 'jungle van Calais' in Maximiliaanpark

Intussen blijven het Burgerplatform en de vrijwilligers zelf migranten opvangen en onderdak geven.

Het Burgerplatform BXL Refugees manifesteert zondagnamiddag in Brussel voor een menselijkere asielpolitiek, en zal daarbij een tentenkamp optrekken in het Maximiliaanpark. Met die actie wil de organisatie aantonen wat een jungle van Calais in de hoofdstad zou betekenen.

"De actie is bedoeld om een minder gesloten en menselijkere asielpolitiek te vragen. We willen dat de migranten hier asiel kunnen aanvragen zonder dat ze teruggestuurd worden naar Italië, Griekenland of Spanje", stelt Mehdi Kassou, woordvoerder van Burgerplatform BXL Refugees.

De symbolische actie moet aantonen dat er in Brussel helemaal geen sprake is van een tweede Calais, maar moet aantonen wat het zou betekenen moest dat wel zo zijn. "De situatie is niet te vergelijken. In Brussel spreken we van 500 à 600 migranten, terwijl dat er in Calais 10.000 tot 15.000 zijn", stelt Kassou.

Geen structureel opvangcentrum

Intussen blijven het Burgerplatform en de vrijwilligers zelf migranten opvangen en onderdak geven. Ze blijven vragen dat de federale regering voor een structurele oplossing en meer opvang en begeleiding zorgt. "Dat er vandaag geen Calais is in Brussel is nog altijd de verdienste van de mensen die de vluchtelingen in eigen huis opvangen, want op een structureel opvangcentrum wachten we nog altijd", besluit Kassou.

De manifestatie van BXL Refugees start zondagnamiddag om 14 uur aan het Noordstation.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?