11 activisten opgepakt voor blokkeren top agro-industrie

Activisten
© No Future For Agrobusiness
| Een vijftigtal activisten heeft dinsdagmiddag de top van de agro-industrie in Brussel verstoord
© No Future For Agrobusiness
| Een vijftigtal activisten heeft dinsdagmiddag de top van de agro-industrie in Brussel verstoord
Updated: 15-03-2022 - 18:17

Ongeveer 120 activisten van het anti-FFA-collectief hebben dinsdagmiddag de opening verstoord van het Forum voor de Toekomst van de Landbouw in Brussel. Ze protesteren tegen "lobbywerk en greenwashing van de agro-industrie." De politiezone Brussel-Elsene voerde elf administratieve arrestaties uit.

Tientallen deelnemers die de toegang tot het evenement wilden blokkeren, werden door de politie opzij geduwd. De organisatoren van de actie hekelden het feit dat de agenten traangas gebruikten en activisten tegen de grond sloegen. Toen de groep was verplaatst, toleerde de politie de vreedzame actie wel.

Het doelwit van de actie was de ingang van het Forum voor de toekomst van de landbouw, een evenement van de chemische industrie en de agro-industrie. "We willen het lobbywerk en de greenwashing van de agro-industrie aanklagen", aldus de organisatoren.

Sommige actievoerders spoten fluorescerende vloeistof op zich, "om de giftigheid na te bootsen van de pesticiden die geproduceerd worden door chemiereus Syngenta, één van de belangrijkste organisatoren van het forum".

'Alarmerend'

Vooral de deelname van gasten uit de Europese instellingen, zoals Frans Timmermans (vicevoorzitter van de Europese Commissie) en Stella Kyriakides (commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid) aan het FFA-evenement, stoot de actievoerders tegen de borst.

"Het is alarmerend om te zien dat de Europese commissarissen die verantwoordelijk zijn om een tekst voor te stellen over de vermindering van pesticiden in Europa, de dag doorbrengen met de industrie, die ondertussen lobbyt om de Europese ambities inzake de reductie van pesticiden te verminderen", aldus Nina Holland, onderzoekster bij Corporate Europe Observatory.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?