11 juli-viering keert terug naar Brusselse stadhuis

11_juli_stadhuis_1_c_kevin_van_den_panhuyzen.jpg
© Kevin Vanden Panhuyzen
| Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) tijdens de 11 juliviering (archiefbeeld).
© Kevin Vanden Panhuyzen
| Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) tijdens de 11 juliviering (archiefbeeld).

Het Vlaams Parlement zal voor de viering van 11 juli, de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, terugkeren naar het vertrouwde Brusselse stadhuis. Na twee coronajaren knoopt het Vlaams Parlement daarmee opnieuw aan met de traditie van voor het uitbreken van de coronacrisis.

Traditioneel viert het Vlaams Parlement de Vlaamse feestdag in het Brusselse stadhuis, in het historische hart van de hoofdstad. De parlementsvoorzitter geeft dan, in een feestelijke setting met muzikale omlijsting, een toespraak voor honderden genodigden.

Door de coronacrisis moest de viering in 2020 geschrapt worden. Er was toen wel een videoboodschap van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Vorig jaar moest de viering door de coronabeperkingen uitwijken naar de plantentuin van Meise. Omdat het verlaten van de hoofdstad symbolisch gevoelig lag, werd meteen benadrukt dat het zou gaan om een éénmalig scenario.

Voor 11 juli 2022 keert het Vlaams Parlement dan ook terug naar de vertrouwde setting van het Brusselse stadhuis en komt er ook opnieuw een viering met alle "toeters en bellen."

Dat is maandag beslist op het Uitgebreid Bureau van het Parlement. Dit jaar komt er ook een "extraatje". "Er is beslist om de deuren van het Vlaams Parlement te openen voor het publiek op zondag 10 en maandag 11 juli. We voorzien dan een programmatie met een reeks activiteiten. Zo kunnen mensen op de Vlaamse feestdag kennismaken met het Vlaams Parlement," legt woordvoerder van parlementsvoorzitter Homans Ellen Van Orshaegen uit.

Vlaamse feestdag in Brussel

11 juli staat in Brussel gelijk aan 'Vlaanderen feest, Brussel Danst'. BRUZZ was er bij met een live-uitzending vanuit het centrum van de stad.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?