11.000 zonnepanelen maken Brussels Expo grootste zonnepark van hele Gewest

© Belga
13/03/2023

Brussels Expo en EnergyVision hebben maandag een zonnefabriek van meer dan 11.000 zonnepanelen op de daken van de expogebouwen in gebruik genomen. Op de hallen en paleizen ligt nu voor meer dan 4,7 MWp aan zonnepanelen, wat Brussels Expo tot één van de grootste zonneparken van het Brussels Gewest maakt.

De bouw van de zonne-installatie gebeurde in een recordtempo: op minder dan vier weken werden alle zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten. Dat bleek geen eenvoudige klus op de zeer complexe daken van Brussels Expo, en gezien de wisselvallige temperaturen de voorbije maand.

"In een tijd waarin ecologische transitie essentieel is, bestaan er oplossingen om de impact van onze activiteiten op het milieu te verminderen", zegt Denis Delforge, CEO van Brussels Expo. "Ons partnerschap met EnergyVision is een extra kans om bij te dragen tot de ecologische transitie van onze activiteiten. Door optimaal gebruik te maken van de bestaande daken heeft Brussels Expo gekozen voor soberheid en tegelijk zetten we de architecturale rijkdom van onze infrastructuren in de verf".

De 11.000 zonnepanelen maken van de daken van Brussels Expo de grootste zonnefabriek in het Brussels Gewest. Eerder was die eer weggelegd voor de Gare Maritime en de omliggende gebouwen. De opgewekte energie die niet door Brussels Expo wordt gebruikt, zal worden doorgestuurd naar laadpalen in de omgeving.

"Met deze 11.000 zonnepanelen kan de Stad Brussel haar Klimaatplan heel concreet uitvoeren", zegt Brussels schepen van Klimaat Benoit Hellings. "Dankzij dit ambitieuze initiatief op de daken van Brussels Expo werken we aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent tegen 2030 en de koolstofneutraliteit van de gemeentelijke gebouwen tegen 2040."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni