| De changemakers in gesprek, v.l.n.r: Landry Mawungu, Bie Vancraeynest, Red Constantino en Passy Mubalama

11.11.11 lanceert 'changemakers'-campagne in Brussel

HD
© Belga
29/09/2019

De koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11 heeft zaterdagavond zijn najaarscampagne afgetrapt in de Ancienne Belgique in Brussel. Die staat deze keer in het teken van "changemakers", "sterke figuren die strijden voor een betere wereld en die het verschil maken".

Ieder jaar rond 11 november organiseert 11.11.11 een campagne waarmee het zich inzet voor ontwikkelingssamenwerking. Dit jaar staat die campagne in het teken van "changemakers". "Changemakers strijden stuk voor stuk voor een duurzame, leefbare toekomst waar iedereen een plaats krijgt. De strijd tegen ongelijkheid, de strijd tegen klimaatverandering, de strijd tegen uitbuiting van grote multinationals... Deze strijd is relevanter dan ooit en er zijn veel bewegingen die hier dag in dag uit werk van maken", zegt de organisatie.

Maar "changemakers" krijgen meer dan ooit te maken met tegenwerking, waarschuwde kersvers directeur Els Hertogen. Met name het middenveld staat onder druk. "Net op het moment dat een krachtig, machtig en mondig middenveld nodig is, zien we dat de ruimte voor middenveldactoren verkleint", aldus Hertogen. "Dat is ook de vaststelling van Civicus, de internationale alliantie van middenveldorganisaties en activisten.

Open samenleving

Slechts 4 procent van de wereldbevolking leeft volgens Civicus in een open samenleving. Wij behoren hier tot die kleine groep. Ik kan hier spreken en zeggen wat ik wil. Dat is goud waard en iets om te koesteren." Een sterk middenveld is niet alleen nodig in Vlaanderen, maar wereldwijd, bepleit Hertogen. "Belangrijke verwezenlijkingen op sociaal-maatschappelijk vlak konden enkel tot stand komen omdat mensen zich, los van het partijpolitieke, engageerden om dingen gedaan te krijgen", klonk het. "Hadden we anders vrouwenstemrecht gehad? Of gelijke rechten voor Afro-Amerikanen in de VS?"

11.11.11 nodigde ook twee internationale "changemakers" uit om zaterdag te spreken tijdens de aftrap van de campagne: Passy Mubalama van de organisatie Aidprofen die zich inzet voor vrouwenrechten in Congo en Red Constantino van de Filipijnse organisatie ICSC die zich inzet voor een eerlijk klimaatbeleid wereldwijd. Voorts nam onder meer nog schrijfster Dalilla Hermans het woord als keynotespreker. Tijdens de komende weken zal 11.11.11 met zijn campagne aandacht vragen voor "changemakers". Na vrijdag 11 november volgt een fondsenwervingsweekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, 11.11.11, Landry Mawungu, Bie Vancraeynest, Passy Mubalama

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni