1.132 inschrijvingen ideeënwedstrijd Justitiepaleis

© brusselnieuws.be
18/10/2010
Het Justitiepaleis is al vaak verwenst, maar spreekt duidelijk nog altijd tot de verbeelding. Maar liefst 1.132, vooral buitenlandse, kandidaten dienden zich aan om de gerechtstempel van architect Joseph Poelaert te renoveren. Begin volgend jaar zal de jury zes laureaten aanduiden.

Naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie lanceerden de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie afgelopen zomer een internationale ideeënwedstrijd voor het Brusselse Justitiepaleis.

De wedstrijd stond open voor architecten, stedenbouwkundigen, ingenieurs, kunstenaars en scholen in die vakgebieden. Zij mochten ideeën uitwerken voor een nieuw Justitiepaleis, met of zonder gerechtsfunctie.

De inschrijvingen werden op 15 oktober afgesloten. 1.132 mensen of organisaties stelden zich kandidaat. 253 van hen uit België. Het gaat om het aantal inschrijvingen. Waarschijnlijk zal het aantal effectieve dossiers minder groot zijn.

Naast de Regie der Gebouwen, FOD Justitie en de magistratuur zijn onder meer de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, het Gewest en de stad Brussel vertegenwoordigd in de jury. Ook bouwmeester Olivier Bastin is van de partij. Eind november komt de jury een eerste keer bij elkaar. Begin 2011 zal ze zes laureaten aanduiden, drie in het scenario waarbij het gebouw (gedeeltelijk) zijn gerechtsfunctie behoudt en drie in het andere geval.

Het Justitiepaleis werd tussen 1866 en 1883 gebouwd. Het is het grootste bouwwerk dat in de negentiende eeuw in het Westen is gebouwd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni