1,2 hectare zonnepanelen voor Abattoir

© PhotoNews

Abattoir gaat in samenwerking met de Brusselse start-up Skysun op het dak van de markthal van de slachthuizen in Anderlecht een zonnepark installeren met een oppervlakte van meer dan 1,2 hectare. Het project wordt naar eigen zeggen de grootste installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen in een stedelijke omgeving in Europa.

Dankzij een samenwerking tussen de beheerder van de site, de nv Abattoir, en de investeringsmaatschappij Skysun, gespecialiseerd in de financiering van fotovoltaïsche panelen, zal het dak met een oppervlakte van 12.000 vierkante meter ingericht worden met meer dan 5.800 fotovoltaïsche modules.

Het totale vermogen van 1945 kWp zal 1653MWh/jaar produceren, een productie die overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van 700 huishoudens. Het project wordt naar eigen zeggen de grootste installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen in een stedelijke omgeving in Europa.

Renovatie dak

Om de markthal, die onder problemen met condensatie lijdt, bovendien in al haar grandeur te herstellen, werd in partnerschap met Jean-Didier Steenackers van architectenbureau Sunsoak een geïntegreerd architecturaal concept ontwikkeld. De renovatie van het dak zal gebeuren onder toezicht van architect Tars Stevens, die tevens verantwoordelijk is voor de opvolging van het volledige restauratieproject van de markthal.

“Deze samenwerking tussen Skysun en de nv Abattoir leidt tot een win-win-win situatie,” vertelt Elke Tiebout, CEO van Abattoir. “Skysun financiert het grootste deel van het project en stelt de groene stroom die wordt geproduceerd op het dak van de markthal, beschikbaar.”

“Daarnaast valt de financiële last die de renovatie van het dak met zich meebrengt, nog maar voor een beperkt deel op de schouders van Abattoir,” klinkt het. “Skysun realiseert een duurzame en rendabele investering. Zowel het milieu als de betrokken partners zijn gebaat bij dit project.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?