121 Nobelprijswinnaars vragen vrijlating van Djalali

© Kevin Van den Panhuyzen

De echtgenote van dokter Ahmadreza Djalali heeft aan Amnesty International een brief voorgelegd waarin 121 Nobelprijswinnaars pleiten voor de vrijlating van de VUB-professor. De brief werd ook bezorgd aan de Iraanse leider Ayatollah Khamenei. Djalali is ter dood veroordeeld, en zijn medische toestand is onrustwekkend.

In de brief schrijft Sir Richard Roberts, Nobelprijswinnaar in 1993, dat de gezondheidstoestand van dr. Djalali snel achteruit gaat. "De man verdient een eerlijk proces, in het licht van de bewijzen die we in ons bezit hebben, en die zullen leiden tot zijn vrijlating", vervolgt Roberts.

Verwijzend naar de steun van 121 Nobelprijswinnaars zegt Roberts dat ze erop rekenen dat ayatollah Khamenei erop toeziet "dat dr. Djalali menselijk en eerlijk wordt behandeld en zo spoedig mogelijk wordt vrijgelaten."

'Zal mensheid ten goede komen'

Hij rekent er ten slotte op dat Khamenei "de Iraanse autoriteiten de opdracht geeft om Djalali naar huis te laten terugkeren, naar zijn vrouw en kinderen, zodat hij ook zijn academische werk werk weer kan opnemen, wat de mensheid zal ten goede komen."

Behalve Sir Roberts onderschreven ook onder meer de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Shirin Ebadi en de Nobelprijswinnaars voor Literatuur Orhan Pamuk, J.M. Coetzee en Mario Vargas Llosa, de brief.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?