13 procent van Brusselse kinderdagverblijven (deels) gesloten

CD
© BRUZZ - Belga
25/01/2022
Updated: 25/01/2022 12.49u

Steeds meer kinderdagverblijven moeten de deuren sluiten door coronabesmettingen. Ook in Brussel stelt het probleem zich: zo'n 13 procent van de kinderdagverblijven is volledig of gedeeltelijk gesloten. "Ik hoop dat we stilaan de piek bereikt hebben," zegt Sabine Winters, directeur kinderdagverblijven van GO! Scholengroep Brussel.

Het Vlaams agentschap Opgroeien kreeg vorige week 929 meldingen van een sluiting of een gedeeltelijke sluiting van een opvangvoorziening in Vlaanderen of Brussel. Het gaat om opvang bij onthaalouders, een groepsopvang of buitenschoolse opvang.

In Brussel zijn er vandaag 13 van de 178 Nederlandstalige kinderdagverblijven volledig gesloten, meldt de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Bij 11 locaties is er een gedeeltelijke sluiting. Van de 24 onthaalouders is 1 locatie gesloten.

De impact van deze (gedeeltelijke) sluitingen is volgens Opgroeien groot. "Kinderbegeleiders hebben een zware job en personeelsuitval legt nog meer druk op hun schouders," legt woordvoerster Nele Wouters uit. "Ook voor ouders is de impact groot. Zij moeten gezin en werk combineren en daarbij dus ook hun jonge kinderen thuis houden."

De vorige piek was in de week van 6 december, toen 12,9 procent van de kinderdagverblijven minstens één dag gesloten bleef.

“Het onderwijs is niet de enige sector met een groot personeelstekort. Het is hoog tijd dat de openstaande vacatures worden ingevuld”

Sabine Winters, directeur kinderdagverblijven GO! Scholengroep Brussel

De impact van het stijgend aantal coronabesmettingen is heel voelbaar in de Brusselse kinderdagverblijven, zegt Sabine Winters, directeur kinderdagverblijven van GO! Scholengroep Brussel. "Van onze 31 kinderdagverblijven waren er vorige week acht minstens één dag gesloten en negen hadden minstens één dag beperkte openingsuren." Deze week doet een gelijkaardige trend zich voor. Al minstens zeven kinderdagverblijven moeten sluiten en vijf hebben beperkte openingsuren.

"De centra die gesloten zijn, zijn het gevolg van besmettingsclusters,” legt Winters uit. “Sommige kinderdagverblijven zijn beperkt open door personeelsuitval. Bij die laatste categorie proberen we ouders te helpen om alternatieven te vinden.”

Bovenop personeelstekort

Het stijgend aantal coronabesmettingen zorgt voor heel wat extra werk, terwijl de sector al langer kampt met een personeelstekort. “De niet-ingevulde vacatures wegen nu dubbel zo zwaar door. We moeten continu schakelen door personeelsuitval of veranderende richtlijnen. Uurroosters moeten aangepast worden, ouders moeten op de hoogte gebracht worden,” zegt Winters. “Ik hoop dat we stilaan de piek bereikt hebben en iedereen terug wat op adem kan komen.”

Winters pleit voor meer aandacht voor kinderdagverblijven. “Het onderwijs is niet de enige sector met een groot personeelstekort. Het is hoog tijd dat onze sector in een positief daglicht wordt gezet en de openstaande vacatures worden ingevuld.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie