145 extra bedden voor de Brusselse rust- en verzorgingstehuizen

© Saskia Vanderstichele
| Het woonzorgcentrum Arcadi in Anderlecht.

Er is een tekort aan bedden voor rust- en verzorgingstehuizen (RVT) in Brussel. Gemiddeld verblijven momenteel meer dan 2.000 bewoners met een zwaar afhankelijkheidsprofiel in een bed in een rusthuis voor bejaarden (ROB-bed). Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren voor de zorgbehoevende bewoners, maakte Iriscare de omschakeling van 145 ROB-bedden naar RVT-bedden mogelijk.

Iriscare, de Brusselse zorgkoepel, kent een hoger forfait toe aan instellingen naarmate het percentage RVT-bedden in vergelijking met het totale aantal bedden hoger is. Iriscare houdt immers rekening met de kosten voor kinesitherapie, ergotherapie en dergelijke. Momenteel verblijven echter meer dan 2.000 bewoners met een zwaar afhankelijkheidsprofiel in een ROB-bed.

Betere zorg en omkadering van personeel

Door ROB-bedden om te schakelen naar RVT-bedden zullen de zorginstellingen meer geld krijgen voor de omkadering van het personeel. Bovendien verbetert zo ook de kwaliteit van de zorg voor de mensen die daar ook meer behoefte aan hebben. De RVT-normen houden ook een infrastructuur in die beter aangepast is aan die bewoners.

De begroting 2020 voorzag oorspronkelijk in de omschakeling van 174 bedden. Uiteindelijk waren er ontvankelijke aanvragen voor 145 bedden. Die bedden worden vanaf 1 juli 2020 met terugwerkende kracht gefinancierd als RVTbedden. Om de kwaliteit van de zorgverlening en het aanbod aan RVT-bedden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te blijven verbeteren is er nu al een nieuwe omschakeling gepland voor 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?