150 extra opvangplaatsen voor daklozen geannuleerd

© PhotoNews
| een dakloze familie

Minister Alain Maron beloofde twee weken geleden tweehonderd extra opvangplaatsen voor daklozen in de zijvleugel van opvangcentrum Porte d'Ulysse in Haren. Het gebouw blijkt echter niet in orde met de veiligheidsvoorschriften. Daardoor zijn 150 plaatsen bedreigd.

Samusocial, Porte d'Ulysse en het Rode Kruis: allemaal zitten ze tot de nok gevuld. De opvangplaatsen die worden beloofd zijn dus geenszins overbodige luxe. Maar liefst 150 van de aangekondigde 200 plaatsen zouden worden voorzien in het gebouw Blue Star in Haren, precies naast opvangcentrum Porte d'Ulysse. Het gebouw herbergt momenteel al 350 migranten, en staat onder het beheer van citydev. Er werd gemikt op een leegstaande zijvleugel van het gebouw, maar om de capaciteit te vergroten moet de vleugel aan de bouwnormen worden aangepast. Na een passage van de brandweer afgelopen vrijdag, was het duidelijk dat die investering voor Porte d'Ulysse te zwaar zou zijn. Dat schrijft RTBF vandaag.

"De werken die moeten worden uitgevoerd zijn belangrijk en worden al te lang uitgesteld", legt Mehdi Kassou van het burgerplatform voor vluchtelingen uit. "Er zijn daarbovenop technische problemen met het sanitair en de ketel. Het vertrek uit Porte d'Ulysse, gepland op 31 maart, met alle werken die nog moeten gebeuren en de contracten die ervoor moeten worden gemaakt... dat is simpelweg onmogelijk."

Meer dan vier muren

Volgens de sector zijn extra plaatsen een dringende noodzakelijkheid. "Elke ochtend ontvangen we aan Brussel Noord tussen de 90 en de 150 mensen die buiten slapen sinds december", legt Kassou uit. "Wat ons echt zorgen baart, is dat de winter mild is geweest. Als we morgen of de dag erna worden geconfronteerd met veel lagere temperaturen, dan zitten we echt met de handen in het haar - we zijn er totaal niet op voorzien."

Het geplande project valt dus in het water, zonder zicht op een andere piste. De optie om Porte d'Ulysse uit te breiden op haar eigen site was 'comfortabel', aangezien er infrastructuur aanwezig was zoals een keuken. Het gaat dus niet enkel over het vinden van vier muren en een dak voor de opvang.

Het kabinet van Maron laat weten dat er volgens hen geen enkele reden was om aan te nemen dat het gebouw niet geschikt zou zijn, en belooft er alles aan te doen om verdere vertragingen te vermijden. Momenteel verschuift de prioriteit naar het finaliseren van een akkoord met het gebouw BeTV in Schaarbeek, zodat Porte d'Ulysse daarheen kan verhuizen eind maart. Daar bedraagt de capaciteit 450 plaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?