1.600 mensen betogen voor regularisatie mensen zonder papieren

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 2 en zondag 3 oktober 2021

Zo’n 1.600 mensen stapten dinsdag mee met de betoging 'We Are Belgium Too' voor een regularisatie van verblijf van mensen zonder papieren. Dat meldt de politie.

De actievoerders verzamelden vanaf 14 uur aan het Noordstation, waar vakbonden en andere middenveldorganisaties voordrachten hielden. Daarna trok de stoet langs de Albert II- laan, de Kruidtuinlaan, Pachécolaan en de Keizerinlaan naar het Albertinaplein onderaan de Kunstberg.

1.600 mensen namen deel aan de manifestatie, die verliep zonder incidenten, zo meldt politiecommissaris Olivier Slosse van de zone Brussel Hoofdstad Elsene.

"Deze mensen leven en werken in België, maar hebben geen recht op sociale bescherming. Er is geen vangnet als ze hun baan verliezen en als ze een dak boven hun hoofd willen, zijn ze overgeleverd aan de willekeur van corrupte bazen en huisjesmelkers," stelt de Coördinatie van Mensen zonder Papieren die de betoging organiseert.

Bekijk hier onze reportage over de betoging.

In België zouden er zo'n 150.000 mensen zijn zonder wettig verblijf. Dat is een schatting van Caritas, een ngo die ijvert voor meer sociale rechtvaardigheid. De meerderheid van deze mensen woont en werkt volgens Caritas in Brussel.

In de campagne 'We are Belgium Too' vraagt de organisatie om het verblijf van mensen zonder papieren te regulariseren. Daarvoor moeten duidelijke en transparante criteria komen, zoals duurzame contacten, werk en een gevaarlijke situatie bij terugkeer naar het thuisland. De groep ijvert ook voor de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie. Meer dan 45.000 Belgen ondertekenden deze vragen via een petitie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?