De Brusselse regering investeert dit jaar meer dan 170 miljoen euro in de openbare ruimte, fietsinfrastructuur, openbaar vervoer, tunnels en de gewestwegen. Dat maakte Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) bekend bij de presentatie van haar Investeringsplan Openbare Werken voor 2011.

Volgens de minister staan in het plan de noden van voetgangers, fietsers en openbaar vervoer centraal om de autodruk te verminderen. Verder wordt elke project aan een 'efficiëntietoets' onderworpen.

60 van de 170 miljoen investeringseuro's gaan de openbare ruimte en de commerciële snelheid van het openbaar vervoer. De heraanleg van de Charles Woestelaan in Jette is een van de projecten. De laan krijgt onder andere bredere trottoirs en veiligere fietspaden. Ook aan het Schweitzerplein in Sint-Agatha-Berchem, waarvoor de plannen al een tijdje meegaan, wordt onder handen genomen. Zoals eerder al bekend gemaakt werd krijgen de Leopold III-laan en de Havenlaan ook een opknapbeurt.

Voor de fietsers gebeuren er werken aan de Britse Tweedelegerlaan in Vorst, daar komen gescheiden fietspaden. Ook de fietspaden op de Mettewielaan worden verbeterd, maximumsnelheid voor wagens gaat daar omlaag naar 50 km/uur.

Het gewest trekt ook geld uit voor enkele studies naar openbaar vervoer. De studie naar tramlijn 9 naar het UZ van Jette gaat zijn tweede fase in. Verder wordt de al langer geplande automatisering van metro's 1 en 5 bestudeerd. Ten slotte wordt ook de definitieve renovatie van de Leopold II-tunnel onder de loep genomen.

Het onderhoud van de gewestwegen mag dit jaar 8 miljoen euro kosten, een miljoen minder dan vorig jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni