| Francken bevestigt dat de repatriëringen hervat worden.

18 Soedanezen in gesloten centra worden teruggestuurd

MD
© BRUZZ
09/02/2018

Nu het Soedanrapport geen bewijzen bevat van folteringen, kunnen de repatriëringen naar Soedan hervat worden. Dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Volgens Francken vertoeven momenteel 18 Soedanezen in gesloten centra in ons land. Twee daarvan zijn asielzoekers die volledig uitgeprocedeerd zijn en die teruggestuurd worden. Daarnaast zijn er nog een aantal mensen die vrijwillig terugkeren, maar ook enkele “uitdrijvingen”, waarbij migranten naar een buurland van hun thuisland worden gestuurd.

Enkel de migranten die geen asiel aanvroegen, worden nog niet meteen op het vliegtuig gezet. In hun dossier wordt eerst nog eens extra nagegaan of hun uitzetting niet in strijd is met het artikel 3 van het Europees Verdag van de Rechten Van De Mens. Dat stelt onder meer dat mensen niet mogen uitgewezen worden naar landen waar ze folteringen riskeren. Het zou momenteel over vijf personen gaan volgens Francken.

De repatriëringen worden dus opnieuw opgestart, maar een nieuwe identificatiemissie in samenwerking met Soedanese ambtenaren is voorlopig nog niet aan de orde, aldus Francken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Soedanrapport , Maximiliaanpark , uitwijzingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni