20 km zit er weer op: 'Brussel heeft deze positieve sfeer nodig'

ABZ
© BRUZZ
29/05/2016

De 37e editie van de 20 kilometer door Brussel zit erop. Het Rode Kruis moest 12 mensen naar het ziekenhuis brengen voor een behandeling. De politie bleef extra waakzaam tijdens het massa-evenement, dat zonder grote incidenten verliep. “Wow, het was echt een ongelofelijk prachtige dag met een zeer positieve sfeer."

Twaalf deelnemers van het loopevenement 20 kilometer door Brussel zijn zondag overgebracht naar ziekenhuizen en 300 mensen werden langs het parcours verzorgd, laat het Rode Kruis weten. "Eén persoon had een hartaanval bij aankomst, maar kreeg meteen eerste hulp van de aanwezige hulpverleners en werd dan naar het Sint-Lucasziekenhuis gebracht", aldus de hulporganisatie. De andere mensen die naar het ziekenhuis gingen hadden problemen met hun ademhaling of last van uitdroging.

Naast die noodzaak aan medische zorgen verliep alles zondag wel goed. Even over elf uur zat de 20 kilometer er al op voor de eerste mannelijke finisher Najim El Qady. In totaal liepen vandaag iets minder dan 40.000 mensen het parcours door Brussel. Zo’n 700 handbikers en andersvaliden namen ook deel aan de wedstrijd.

De 20 km staat garant voor sport, met blije gezichten en krampen en een goede sfeer dankzij de vele aanmoedigingen van de supporters aan de zijlijn van het parcours. Genoeg materiaal voor een fotoreeks met heel wat verschillende impressies (zie foto's hierboven).

“Het was deze keer echt zwaar om de 20 kilometer te organiseren. De sfeer na de aanslagen, de spoorstaking en het parcours dat we moesten aanpassen door de toestand van de autotunnels heeft ons extra veel werk opgeleverd”, zegt Carine Verstraeten van Brussel Promotie. Of het parcours volgend jaar terug door de Wetstraat zal lopen is niet duidelijk, want die beslissing zal afhangen van de staat van de tunnels.

De organisatie is opgelucht omdat ondanks deze moeilijkheden toch vrijwel alles perfect verlopen is. “Brussel heeft deze positieve sfeer van dit evenement nu meer nodig dan ooit tevoren", zegt Verstraeten opgelucht. "De verschillende politiezones hebben samen vanuit twee centrale punten, aan de Heizel en hier aan het Jubelpark, heel wat beelden van extra beveiligingscamera’s gescreend. Zonder incidenten.”

Net Brussel kuist zondagnamiddag nog een tijdlang de laatste afvalsporen van de loopwedstrijd op in het Jubelpark. En Brussel Promotie maakt zich intussen al klaar voor de organisatie van het volgende grote evenement, de nationale feestdag op 21 juli.

Bekijk hier het beste van de 20 km door Brussel in deze BRUZZ-videospecial:

20 km door Brussel 2016

Op zondag 29 mei is er de 37e editie van de 20 kilometer dan Brussel. Niet minder dan 40.000 deelnemers van 113 verschillende nationaliteiten zullen deelnemen aan het grootste loopevenement van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Sport , 20 km door Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni