200 betogers aan Amerikaanse ambassade tegen escalatie van conflict met Iran

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 4 en zondag 5 januari 2020
Updated: 05-01-2020 - 17:05

Onder de hashtag #NoWarWithIran betoogden vandaag om 14 uur ongeveer 200 mensen van verschillende organisaties aan de Amerikaanse ambassade. Met die actie wilden ze hun ongenoegen uiten over de beslissing van president Donald Trump om de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven te brengen en zo de spanning tussen beide landen op de spits te drijven.

Op drie januari voerde het Amerikaanse leger een drone-aanval uit op een vijandig militair konvooi in Irak. Verschillende hooggeplaatste legerofficieren kwamen daarbij om het leven, waaronder ook de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Die heeft in zijn thuisland groot aanzien en verwierf doorheen de jaren een status die bijna mythische proporties aanneemt.

De dood van Soleimani gooit nog wat meer olie op het vuur in de al zeer moeizame relatie tussen beide landen. Al een jaar lang bouwt de spanning tussen Iran en Amerika zich op, denk maar aan de beslissing van Trump om Amerika eenzijdig terug te trekken uit het internationale atoomakkoord met Iran.

(lees verder onder de foto's)

Geen toestemming

Zowel internationale als nationale organisaties vrezen dat een regionale oorlog op til is, waaronder ook de studentenvereniging van de COMAC aan de ULB en de vzw Vredeacties. Zo'n 200 mensen betoogden daarom vandaag voor de Amerikaanse ambassade aan de Regentlaan om hun afkeer van de beslissing van Trump om Soleimani uit te schakelen duidelijk te maken.

“Wij eisen dat de Belgische regering en de Europese Unie de moord op Soleimani veroordelen en aankondigen dat zij niet zullen deelnemen aan een aanval op Iran en haar bevolking”, zo staat te lezen op het Facebookevenement van de protestactie.

De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene laat aan BRUZZ weten dat het alle nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen om alles in goede banen leiden. “Er is wel nooit toestemming gegeven voor de betoging. Dat is op zo’n korte termijn ook gewoonweg niet mogelijk”, aldus de politie nog. Eerder deze week vond in Molenbeek al een herdenkingsplechtigheid plaats voor de overleden generaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?