Kleuter- en lager en kleuteronderwijs in Brussel

200 betogers voor Schaarbeekse school na vermoeden van misbruik

TD
© Belga
29/04/2019
Updated: 29/04/2019 13.49u

200 mensen hebben maandagochtend betoogd voor de poorten van de Schaarbeekse gemeenteschool nr. 1. Daar zou een peuter zijn aangerand. Het parket is een onderzoek gestart, maar de ouders zijn er niet gerust op. "We willen antwoorden", roepen ze.

"On veut la justice!" scanderen de betogers voor de schoolpoort van de gemeentelijke Ecole N.1 in de Josaphatstraat in Schaarbeek. "We willen gerechtigheid!" Zo'n tweehonderd betogers zijn maandagochtend voor de schoolpoort verzameld. Ze steunen er de familie van een peuter die mogelijk is aangerand in de school. Toen de moeder haar kind ophaalde, vond ze bloed in het slipje van de peuter. Uit een onderzoek bleek dat het om een verwonding ging.

De betogers zijn vooral kwaad omdat er geen informatie komt vanuit de school, zegt een van de betogers. De ongerustheid is groot. De meeste betogers wachten informatie af van het parket. "We proberen niet te panikeren, maar we weten gewoon niets", zegt een moeder van drie. "Zolang we niets weten, blijven we komen", roept een andere betoger.

Kalmte

Burgemeester Bernard Clerfayt maande de betogers aan de gemeenteschool in Schaarbeek aan tot kalmte. "We zijn allemaal van streek", zo sprak hij de ouders toe.

"Alle medische diensten, de politie en de school zijn gemobiliseerd", zo verklaarde hij aan de boze ouders. "Deze zaak werd onmiddellijk in de handen van het gerecht gelegd en we wachten nu op informatie van het parket. We leven in een rechtsstaat, zo werkt het", aldus Clerfayt. De manifestanten klagen onder meer de "traagheid" van het gerecht aan. "We zullen blijven communiceren over deze zaak", benadrukt de burgemeester.

Het parket is een onderzoek gestart, maar kan nog weinig details vrijgeven. Er zijn verschillende hypotheses mogelijk die de verwonding verklaren: aanranding of gewoon een spelletje tussen kinderen. "Er worden verschillende onderzoeksdaden uitgevoerd, onder meer verhoren, om na te gaan hoe het meisje haar verwondingen heeft kunnen oplopen", zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. "In het belang van het onderzoek en van het kind geven we voorlopig geen verdere informatie."

Een tiental agenten is de straat komen afzetten uit veiligheidsoverwegingen.

Bekijk de beelden van de actie hier:

De gemoederen laaien hoog op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Justitie, aanranding, kindermisbruik, betoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni