21 juli in teken van 'coronahelden'

© PhotoNews
| Het 19de-eeuwse broodhuis op de Grote Markt. In 1936 werd het als eerste burgerlijk gebouw in België beschermd en in 1998 werd het opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De traditionele plechtigheid ter ere van de nationale feestdag op het Paleizenplein in Brussel zal dit jaar volledig in het teken staan van iedereen die zich de afgelopen maanden heeft ingezet in de strijd tegen de coronapandemie. Dat is maandag bekendgemaakt. Het militair en burgerlijk defilé vindt na een jaar afwezigheid dus opnieuw plaats, maar voor het traditionele vuurwerk en het volksfeest in het Warandepark is het nog te vroeg.

De nationale feestdag moest vorig jaar nog in afgeslankte vorm plaatsvinden door de coronapandemie. Van een militair defilé was bijvoorbeeld geen sprake. In de plaats daarvan bracht de koning een sobere hulde aan de slachtoffers van COVID-19 en iedereen die zich inzette in de strijd tegen het virus, en was er ook drie minuten stilte.

Dit jaar is er meer ruimte voor feestelijkheden. Zo komt er weer een militair en burgerlijk defilié op het Paleizenplein in Brussel. Toch blijft 21 juli ook nu in het teken van het coronavirus staan. De nationale feestdag draait dit jaar rond de 'Covid-helden', maakte de federale regering maandag bekend. Het gaat dan om het personeel van Defensie, de politie en andere veiligheids-en hulpdiensten, maar ook om gewone burgers die het afgelopen jaar hun steentje hebben bijgedragen in de strijd tegen de coronapandemie. Zij worden om 21 juli in de bloemetjes gezet in het burgerlijk defilé, dat om 14.40 uur begint op het Paleizenplein. Er wordt hulde gebracht aan het onderwijs en de jeugd, de vaccins, de zorg en de logistiek. Die vier onderdelen vormen elk een afzonderlijk onderdeel van het burgerlijk defilé.

'Aantrekkelijke en eigentijdse viering'

Ook de studenten worden trouwens in de bloemetjes gezet. Zij hadden het het afgelopen jaar extra zwaar te verduren door de coronapandemie, onder meer omdat de lessen aan hogescholen en universiteiten grotendeels online moesten plaatsvinden en er maar weinig ruimte was voor plezier en ontspanning. "Om hen te bedanken voor de moed die zij hebben getoond tijdens deze lange periode van strijd tegen de pandemie" heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) studenten van verschillende universiteiten, hogescholen en kunstacademies uitgenodigd om de plechtigheden volgende week vanop de tribune bij te wonen. In de tribunes zullen ook vijftig 'Be Heroes' zitten. Dat is een burgerinitiatief dat alledaagse helden in de kijker wil zetten. Begin september zal de koning zeven van die mensen en de personen die hen nomineerden via www.beheroes.be trouwens op audiëntie ontvangen in het paleis.

Het militair defilé, dat al om 14 uur begint, krijgt dit jaar een make-over. Hoewel noodzakelijke aspecten zoals de herdenkingsplicht behouden blijven - dit jaar worden de veteranen van de Koreaanse oorlog gehuldigd - en de verschillende legercomponenten zullen defileren, wordt het wel een "aantrekkelijke en eigentijdse viering", klinkt het bij de federale regering. "Het zal compacter en moderner zijn." De regering spreekt van een "dynamische demonstratie" van Defensie in samenwerking met de federale politie, die vanaf 14.30 uur plaatsvindt.

Zwangere Guy

Het defilé op het Paleizenplein wordt begeleid door de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen van Defensie, die enkele standaardwerken van Belgische artiesten zal spelen. Maar ook elders in het land treden Belgische muzikanten op ter ere van de nationale feestdag. Onder meer Loïc Nottet, Joost Zweegers, Bazart, Zwangere Guy en Roméo Elvis zullen te zien zijn op vijf locaties in Namen, Limburg, Henegouwen, Vlaams Brabant en Brussel. Het live-publiek bestaat telkens uit Covid-helden.

Zoals elk jaar speelt de koninklijke familie een belangrijke rol op de nationale feestdag. Tijdens het defilé nemen dit keer voor het eerst prinses Delphine en haar echtgenoot Jim O'Hare plaats op de koninklijke tribune, naast koning Filip en koningin Mathilde, prinses Astrid en prins Lorenz en prins Laurent. Kroonprinses Elisabeth neemt zelf deel aan het defilé, als kadet op de Konklijke Militaire School in Brussel waar ze het afgelopen jaar studeerde. In de voormiddag van 21 juli zijn er de traditionele Te Deums, onder meer in de Sint-Michels-en-Sint-Goedelekathedraal in de hoofdstad, waar de koning en koningin aanwezig zullen zijn. Zij trekken na afloop van het defilé ook nog naar een residentie voor volwassenen met een ernstige mentale beperking in Ottignies en naar het Nationaal MS Centrum in Melsbroek.

De federale regering verzekert dat alle evenementen in het kader van de nationale feestdag coronaveilig zullen plaatsvinden. Daarom kan het grote publiek de plechtigheden op het Paleizenplein en de verschillende muziekoptredens niet bijwonen: enkel genodigden krijgen toegang tot de verschillende sites. De bevolking kan de plechtigheid wel volgen op de VRT en de RTBF. Ook het traditionele vuurwerk in de hoofdstad en Feest in het Park in het Warandepark gaan dit jaar nog niet door.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?