2.100 betogers tegen TTIP-verdrag

© brusselnieuws.be
17/10/2015

Zo'n 2.100 mensen uit alle hoeken van de EU hebben zaterdagmiddag in Brussel een betoging gehouden tegen het TTIP-handelsverdrag en voor een andere Europese politiek. De manifestatie was het orgelpunt van een internationale protestactie die drie dagen duurde.

Donderdag probeerden een 600-tal betogers de EU-top te omsingelen en vrijdag werden er de hele dag workshops en groepsdiscussies gehouden.

De betoging op zaterdag trok van het Luxemburgplein naar het Muntplein en verliep zonder incidenten. De grootste kop van Jut voor de manifestanten is het TTIP-handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (Transatlantic Trade and Investment Partnership), dat onder meer gaat over de afschaffing van de douanetarieven en het op elkaar afstemmen van regels en standaarden.

Volgens de tegenstanders van het vrijhandelsverdrag, die uit diverse hoeken komen, bedreigt de overeenkomst niet alleen het milieu en de lokale middenstand in de EU, maar ook het democratische beslissingsproces. Het akkoord zou multinationals, die makkelijk nationale overheden voor de rechter zouden kunnen slepen, veel macht geven en leiden tot gedwongen privatiseringen van diensten als zorg en openbaar vervoer

"Vrijhandelsverdragen zoals het TTIP vormen een fundamentele bedreiging voor onze democratie", zegt Mia van Dongen van Climaxi, één van de deelnemende organisaties. "Die verdragen worden onderhandeld achter gesloten deuren, zonder inspraak van de bevolking of de volksvertegenwoordigers."

Eén van de meest heikele punten is voor de actievoerders het Investment State Dispute Settlement (ISDS), een mechanisme dat bedrijven in staat stelt overheden aan te klagen voor bijzondere arbitragehoven als zij denken dat hun toekomstige winst in gevaar zou komen door nieuwe overheidsmaatregelen.

Ook de wederzijdse erkenning van standaarden door de VS en de EU is een doorn in het oog. Daarnaast pleiten de betogers voor een einde aan de Europese besparingspolitiek, die volgens hen steeds meer mensen de armoede injaagt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni