22 arrestaties bij feministische manifestatie in Sint-Gillis

© Facebook
| De politie was in grote getale aanwezig tijdens de "Reclaim The Night"-manifestatie
Updated: 14-02-2021 - 13:05

De politie is gisteravond, ter hoogte van het Marie Janson-plein in Sint-Gillis, in grote getale uitgerukt bij een feministische manifestatie georganiseerd door het collectief Feminists Fight Back. Daarbij zijn 22 mensen opgepakt. Fem&Law, een organisatie van juristen en feministen, reageert verbolgen op de arrestaties.

Zo'n tachtig manifestanten, voornamelijk vrouwen lid van het collectief 'Feminists Fight Back', verzamelden gisteren omstreeks 20u op het Marie Jansonplein, vlakbij het Sint-Gillisvoorplein. Onder de noemer 'Reclaim The Night' werd aandacht gevraagd voor het systematische seksisme binnen de samenleving waarmee vrouwen geconfronteerd worden.

De manifestanten scandeerden leuzen als 'Police partout, justice nulle part'.

Onveilige straten

"Het is als een symbolische actie bedoeld: sinds de coronacrisis zijn ongelijkheden uitvergroot, en voelen de Brusselse straten nog onveiliger aan," aldus het collectief, dat ook strijdt voor een inclusievere samenleving. "Bij valavond voelen de Brusselse straten onveiliger dan ooit aan sinds de avondklok en andere coronamaatregelen. Wij zijn het beu en eisen de straten terug op."

De politie was niet op de hoogte van de actie, maar tolereerde die wel, omdat het aantal deelnemers de honderd niet oversteeg. Toch werden een kwart van de deelnemers opgepakt. "22 mensen werden administratief aangehouden," zegt de woordvoerster van de politiezone Brussel-Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) Kathleen Calie. "Naar het einde toe trok een deel van de manifestanten zich niets meer aan van de covidmaatregelen. Bovendien verstoorden ze de rust en de openbare orde," aldus Calie zondagochtend in een telefoongesprek met onze redactie.

Waterkanon

Fem&Law, een organisatie van juristen en feministen, ziet dat anders. "De politie had een indrukwekkende ordemacht op de been gebracht met tientallen agenten en een waterkanon", klinkt het daar. "Van bij het begin van de betoging hebben ze de aanwezigen omsingeld om de betoging te verhinderen. De politie heeft van iedereen de identiteit gecontroleerd en de betoogsters hebben daaraan vlot meegewerkt. Desondanks vond de politie het nodig 21 (de politie heeft het over 22 arrestanten, red.) van hen op te pakken en slechts in de vroege ochtend vrij te laten."

"Een dergelijke houding tegenover vrouwen die vreedzaam en volgens de coronaregels betogen, en die vrijwillig hun identiteit hebben bekendgemaakt, getuigt van een verregaande beperking van de vrijheid van meningsuiting en een zeer twijfelachtige zin voor prioriteiten bij de politie", gaat de organisatie verder. "Feministische organisaties vragen al jaren een échte politiek om het geweld tegen vrouwen aan te pakken, en sinds begin dit jaar zijn er volgens de blog "Stop Féminicides" al vijf vrouwen gedood. In dat licht is het politie-optreden van zaterdagavond totaal misplaatst."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?