2400 getuigenissen over gebrekkige kinderopvang afgegeven aan Jambon

martelarenplein.jpg
Het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon op het Martelaarsplein (archieffoto).
Het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon op het Martelaarsplein (archieffoto).

Aan het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon op het Martelaarsplein heeft een delegatie van vrouwenbewegingen en het Crisiskabinet Kinderopvang donderdag meer dan 2.400 getuigenissen over gebrekkige kinderopvang afgegeven. Onder de noemer #redonzekinderopvang vragen ze om de problematiek prioritair aan te pakken. De getuigenissen worden intussen voorgelezen via YouTube.

Het Crisiskabinet Kinderopvang maakt zich steeds meer zorgen over de maandenlange malaise waar de sector van de kinderopvang mee te maken heeft. Ze vinden het verontrustend dat Kind & Gezin een kader uitwerkt voor ouders om zelf crèches op te richten. En dat terwijl de protestvoerders net opmerken dat jonge ouders steeds vaker thuis moeten blijven, omdat er geen opvang is, en zo in de problemen komen op hun job.

"Als onze kinderopvang instort, is dat niet alleen een torenhoog probleem voor jonge ouders en hun kleine kindjes, maar voor alle organisaties, bedrijven en sectoren die jonge ouders te werk stellen. Onze kinderopvang draagt de samenleving", stelt het Crisiskabinet.

Op zondag trok zich via een oproep op Instagram en een online formulier een beweging op gang waarbij getuigenissen werden verzameld. Op vijf dagen tijd werden meer dan 2.400 reacties bijeen geraapt. De ouders, grootouders, pedagogische medewerkers of crèchebegeleiders die het formulier invulden, moesten neerschrijven wat kinderopvang voor hen betekent en wat er gebeurt als die wegvalt.

In het Brusselse kinderdagverblijf De Ketjes, op 100 meter van het kabinet-Jambon, worden intussen zoveel mogelijk getuigenissen voorgelezen via het YouTube-kanaal #redonzekinderopvang om zo een klankbord te geven aan de wanhopige stemmen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?