| Actievoerders aan de poorten van zakenclub Cercle de Lorraine

250 actievoerders protesteren aan zakenclub Cercle de Lorraine

KVDP
© BRUZZ
27/01/2020
Updated: 28/01/2020 07.44u

Voor de poort van Cercle de Lorraine, vlakbij het Poelaertplein, protesteerde maandag een groep van ongeveer 250 mensen onder de noemer "Occupy Capitalism, Davos game over". De actievoerders blokkeren de toegang tot de zakenclub. Er vielen drie lichtgewonden, onder wie twee agenten.

Een groep van klimaatactivisten, vakbondsleden en gele hesjes protesteert maandagavond door de toegang tot zakenclub Cercle de Lorraine te blokkeren. Daar vond een conferentie plaats in het kader van het Wereld Economisch Forum in Davos.

"Er zijn 250 actievoerders", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. In de buurt van het Poelaertplein is verkeershinder mogelijk door de protestactie. De politie heeft de Louizatunnel in de richting van het Poelaertplein afgesloten en ook bovengronds is er geen autoverkeer mogelijk van Louiza richting het Justitiepaleis.

Het protest is voornamelijk gericht tegen het kapitalisme. "Voor ons is het duidelijk: dit systeem kan zo niet blijven functioneren", klinkt het in een persbericht van de actievoerders. "Het volstaat om rond te kijken om te zien dat de miserie in de samenleving enkel toeneemt, dat de toegang tot gezondheidszorg afneemt, dat het moeilijker en moeilijker wordt om fatsoenlijk werk te vinden."

Drie lichtgewonden

Bij de actie raakten drie mensen lichtgewond. Een manifestant kreeg een klap van een politieknuppel op het hoofd. De politie had een ambulance gebeld voor hem, maar hij was al weg toen die aankwam. De manifestant was een dokter gaan opzoeken, die hem doorverwees naar de spoeddienst om de wonde te laten naaien.

Ook twee politieagenten liepen lichte verwondingen op, meldt Van de Keere maandagavond.

Omstreeks 19.45 uur was de actie afgelopen. Er is niemand gearresteerd. Manifestanten meldden naast knuppels ook het gebruik van traangas door de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , burgerprotest , protest , cercle de lorraine

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni