26 procent van Brusselaars heeft antistoffen tegen COVID-19

© Rode Kruis-Vlaanderen

Zo'n 26 procent van de Brusselse bevolking heeft antistoffen tegen COVID-19. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis naar aanwezigheid van antilichamen in bloedstalen van bloeddonoren.

Het Rode Kruis bezorgt sinds het begin van de epidemie tweewekelijks bloedstalen van donoren aan Sciensano om te onderzoeken in welke mate de gezonde bevolking antistoffen tegen het coronavirus bezit. Tot vandaag zijn reeds 16.000 stalen geanalyseerd. Sinds de tweede golf is een sterke stijging van het aantal bloeddonoren met antistoffen vast te stellen. Het duurt zo'n twee weken na een infectie voor iemand antistoffen in het bloed heeft.

"Begin maart maten we in Vlaanderen slechts 2 procent aanwezigheid van antistoffen bij bloeddonoren, dat steeg nadien tot zo'n 5 procent en dat cijfer bleef tot midden oktober ongeveer stabiel", zegt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. "Sindsdien is er een duidelijke stijging te zien, tot 14,4 procent eind november. Dat weerspiegelt wellicht de tweede golf."

Meer antistoffen in Brussel

Opvallend is dat de aanwezigheid van antistoffen in Brussel een pak hoger ligt dan in Vlaanderen, waar de tweede golf minder harder toesloeg. Slechts 10 procent van de Vlaamse donoren heeft antistoffen, terwijl dat cijfer voor Wallonië op 18 procent ligt en voor Brussel zelfs op 26 procent. Dit onderzoek brengt de verspreiding van het virus in kaart maar heeft niet de bedoeling te bepalen wie wel en wie niet gevaccineerd zal worden.

"Het is niet omdat er een meetbare hoeveelheid antistoffen tegen het coronavirus in je bloed zit, dat dit voldoende weerstand biedt tegen een volgende infectie. Daarom is het belangrijk - ongeacht of je antistoffen hebt of niet - alle voorzorgsmaatregelen blijvend nauwlettend op te volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?