2.800 kinderen hebben nog geen plaats in basisonderwijs

© Saskia Vanderstichele

Ruim de helft van de kinderen die aangemeld werden voor het Nederlandstalig onderwijs, hebben nog geen plaats. Het LOP noemt de situatie zorgwekkend, roept op om verder te investeren in capaciteit, én om beter gegevens uit te wisselen met het Franstalig onderwijs. Het is immers niet duidelijk hoeveel kinderen daar uiteindelijk terechtkomen.

5.133 kinderen werden via inschrijveninbrussel.be aangemeld voor een plaats in het Nederlandstalig basisonderwijs volgend jaar. 2.331 kinderen vonden al een plaatsje, maar een grotere groep, 2.802 kinderen, zijn voorlopig ongunstig geordend. Dat meldt het LOP zondag. Dat zijn er even veel als vorig jaar.

In de eerste kleuterklas is het tekort het grootst. Daar zijn 904 van de 1.022 aangemelde kinderen ongunstig geordend.

Moeilijk in Sint-Joost, Schaarbeek en Evere
De kans om een plaats te vinden blijkt sterk te variëren tussen de Brusselse gemeenten. Voor inwoners uit Sint-Joost, Evere en Schaarbeek is de kans om een plaats te krijgen het kleinst. Slechts 30 procent van de kinderen uit deze gemeentes krijgt een plaats toegewezen, aldus het LOP.

Vorig jaar was een even grote groep kinderen ongunstig geordend na de aanmeldingsperiode. "Meer dan de helft bleek eind oktober toch een plaats in het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen of Brussel gevonden te hebben", zegt voorzitster Walentina Cools.  "De groep ouders die een plaats vraagt in het Nederlandstalig onderwijs maar die niet krijgt blijft echter zorgwekkend."

Blinde vlek tussen Nederlands- en Franstalig onderwijs
Naast extra capaciteit moet er dringend werk gemaakt worden van gegevensuitwisseling met het Franstalig onderwijs, zegt ze. "We krijgen via verschillende intermediaire organisaties heel wat signalen dat de kinderen die niet terecht kunnen in het Nederlandstalig onderwijs ook langs Franstalige kant geen plaats vinden. Zonder een uitwisseling van gegevens tussen beide gemeenschappen kunnen we echter geen zicht krijgen op de grootte van deze groep."

Er zijn ook 550 kinderen die een plaatsje krijgen, maar al ingeschreven zijn in een andere school. Het LOP roept hun ouders op om de verandering tijdig aan de huidige school te melden, zodat andere ouders niet tot september moeten wachten tot die plaatsen vrij zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?