30 procent van afval op straat zijn sigarettenpeuken

Van al het afval in de openbare ruimte zijn 30 procent sigarettenpeuken, blijkt uit een studie van Net Brussel. Het Gewest bestelde de meting om de factuur van de opkuis naar de tabaksindustrie te kunnen doorschuiven.

Begin april telde Net Brussel vier dagen lang het aantal afvalobjecten in de openbare ruimte, op acht verschillende plaatsen in Brussel. Wat blijkt? Liefst drie op de tien items zijn sigarettenpeuken. Dat schrijft La Libre en bevestigt het kabinet van de bevoegde staatssecretaris Fadila Laanan (PS) aan onze redactie.

De netheidsdiensten vonden de peuken ook op elke onderzochte plek, terwijl andere fenomenen zoals tags of kleverige vlekken slechts op enkele plekken in hoge concentratie voorkwamen.

De peuken zijn niet alleen talrijk maar ook moeilijk te verzamelen. “Ze zijn zo klein dat ze overal tussen kruipen en het personeel van Net Brussel er soms veel moeite moet voor doen,” zegt de woordvoerder van Laanan aan BRUZZ.

25 procent is roker

De meting kwam er nadat de staatssecretaris in oktober al liet weten dat de tabaksindustrie moest meebetalen voor de kost die de peuken veroorzaken. Laanan schat dat bedrag op 203.000 euro voor de voorbije legislatuur. Die kosten omvatten ook de acties die het Gewest ondernam om peuken in de openbare ruimte te vermijden, zoals vuilnisbakken met een geïntegreerde asbak.

De tabaksindustrie (Cimabel, Fetabel en de Belgische afdeling van Philip Morris) was niet tegen het idee om mee te betalen voor de opkuis van sigaretten op straat, maar vroeg om het gevraagde bedrag te objectiveren. Dat is nu gebeurd met de meting van Net Brussel.

Het Gewest herinnert eraan dat Brussel heel wat rokers telt. Volgens een studie van de Stichting tegen Kanker uit 2017 rookt 25 procent van de Brusselse bevolking. In Vlaanderen is dat 22 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?