300 handtekeningen tegen bouwproject Maalbeekwand

© google
Volgend jaar treedt het wijkcontract Maalbeek in werking. Enkele buurtbewoners vrezen dat dit een bouwproject aan de Graystraat en Kerckxstraat niet zal tegenhouden. Ze vragen het behoud van de groene helling. Bij de gemeente Elsene nuanceert men. "Er moeten keuzes gemaakt worden met ons beperkte budget van het wijkcontract."

De buurtbewoners juichen het wijkcontract toe, maar denken dat de groene helling van de Kerckxstraat 50 - de straat is in feite de oever van de Maalbeek, die onder de Graystraat loopt - plaats zal moeten ruimen voor een privébouwproject. "En dat in een dichtbevolkte wijk met al weinig parken," zegt bewoner Marc Folens. "Er zijn heel wat ideeën voor het wijkgedeelte rond de brug over de Kroonlaan en de spoorwegbrug, wij vragen dat de gemeente het stuk bouwgrond op de helling van de Kerckxstraat aankoopt en er bijvoorbeeld een park aanlegt. Dat kan binnen het wijkcontract." Bewoner Jeanine Lambrecht voegt daar nog aan toe: "Desnoods willen we er zelf in investeren, we willen gewoon niet dat hier gebouwd wordt. Want wat men hier ook bouwt, het zal fout zijn op deze plek."

"De site rond de twee bruggen is zowat de spil van de wijk. Er zijn al vele bouwvoorstellen voor dit stuk grond geweest, gelukkig is er nog nooit gebouwd geweest," zegt Lambrecht.

Margot Van de Put, projectleider van de gemeente Elsene, begrijpt dat de bewoners hun hoop op het wijkcontract stellen, maar nuanceert. "Het wijkcontract beschikt over een budget van vijftien miljoen euro dat evenwichtig moet worden besteed aan nieuwe woningen, buurtvoorzieningen en openbare ruimte. In dat licht is de aankoop van een moeilijk toegankelijke helling een zeer dure ingreep, en bovendien onnodig als de aannemer er via de bouwvergunningsprocedure kan worden toe aangezet om genoeg groen te bewaren. Verder, uit alle vergaderingen met bewoners is het gebied tussen de twee bruggen cruciaal gebleken. Momenteel bevinden zich in een hoog gebouw aan de Graystraat de filmarchieven van Cinematek. Dat lompe gebouw is een fysieke barrière in de wijk. We gaan daar dus in de eerste plaats iets aan proberen te veranderen door er nieuwe openbare ruimte heraan te leggen."

Dezelfde buurtbewoners protesteerden enkele jaren geleden al eens tegen een bouwproject op dezelfde plaats. De gemeente Elsene verwierp toen de bouwaanvraag. Een petitie tegen het nieuwe project verzamelde al 300 handtekeningen. Het wijkcontract Maalbeek loopt van 2014 tot 2017.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?