| Betoging voor meer rechten voor transgender en intersekse mensen.

300-tal personen betogen voor meer rechten voor transgender en intersekse mensen

© Belga
31/10/2022

Een driehonderdtal mensen demonstreerden zondagnamiddag om meer rechten en meer respect te eisen voor transgender en intersekse mensen. "We worden in deze maatschappij nog steeds uitgesloten en aangevallen omwille van wie we zijn", zegt een woordvoerder.

"Transfobie en interfobie gaan in stijgende lijn, en er is dringend nood aan veel meer dan performatieve 'inclusie'."

Uitsluiting

Volgens de betogers hebben transgender en intersekse mensen geen volledige toegang tot de gezondheidszorg en wordt hun eventuele transitie teveel gepathologiseerd en gemedicaliseerd. "We worden ook geconfronteerd met fysiek en verbaal geweld, met uitsluiting op de arbeidsmarkt, in sportclubs en op de woningmarkt", zegt de woordvoerder.

"Tegelijkertijd zien we een duidelijke toename van nationalistische discours, dat gepaard gaat met transfobe discours, terwijl transgender en intersekse mensen in de media nauwelijks of op zeer beperkte wijze aan bod komen of het woord krijgen. Er wordt wel zogenaamd inclusieve wetgeving opgesteld, maar die is oppervlakkig en heeft geen enkel effect."

Eisen verandering

De betogers eisen dan ook duidelijke veranderingen. Zo moeten volgens hen gezondheidswerkers maar ook medewerkers van administraties, onderwijs en justitie beter opgeleid worden om op een niet-stigmatiserende manier met transgender en intersekse mensen om te gaan.

"In het onderwijs moet meer aandacht gaan naar inclusieve seksuele opvoeding, met aandacht voor gender", gaat het verder. "De administratieve, wettelijke en medische procedures rond transitie moeten vereenvoudigd worden en veel toegankelijker worden, zonder psychiatrisering en met meer respect voor zelfdeterminering. Op de woningmarkt en de arbeidsmarkt moet werk gemaakt worden van effectieve antidiscriminatie-maatregelen."

De betoging begon aan het Albertinaplein en trok naar het Poelaertplein. De meerderheid van betogers vroeg om niet of niet herkenbaar in beeld gebracht te worden, uit vrees voor represailles.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni