Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) in de Jean Joseph Crocqlaan in Laken

| Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) in de Jean Joseph Crocqlaan in Laken.

Fabiolaziekenhuis veroordeeld voor onnodige operatie van intersekse tiener

© BRUZZ
28/03/2023

Het Brusselse hof van beroep heeft het Fabiolaziekenhuis veroordeeld voor het uitvoeren van een onnodige operatie bij een intersekse tiener. “Ze hebben me onder druk gezet en gemanipuleerd”, zegt het slachtoffer vandaag aan het Nieuwsblad. De federale regering werkt nu aan regelgeving rond operaties bij intersekse minderjarigen.

Coralie Smeers, een jonge vrouw uit het Waals-Brabantse Tubeke, werd geboren met geslachtskenmerken die niet klassiek mannelijk of vrouwelijk zijn, iets wat bij 0.05 tot 1,7 procent van de bevolking voorkomt. Smeers ontdekte op haar vijftiende dat ze lijdt aan het MRKH-syndroom, waarbij de vagina of baarmoeder van een vrouw volledig of gedeeltelijk ontbreekt.

Ze kwam terecht in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Laken, waar haar een operatie werd opgedrongen, aldus de jonge vrouw. Met vaginoplastie zou een vagina geconstrueerd worden.

"Ze hebben mijn lichaam gebruikt voor een experimentele operatie"

Coralie Smeers, slachtoffer onnodige operatie

“Nochtans had mijn aandoening geen effect op mijn gezondheid,” vertelt Smeers in een interview met het Nieuwsblad. “Ze hebben me onder druk gezet en gemanipuleerd. Chirurgie werd voorgesteld als de ultieme oplossing. Wilde ik een toekomst hebben als vrouw, dan móést ik die operatie ondergaan.”

“Ik kende nog niets van seksualiteit,” vertelt de vrouw nu jaren later. “Ik had nog nooit een amoureuze relatie gehad. Ze deden mij geloven dat de vrouwelijke seksualiteit bestond uit de mogelijkheid om gepenetreerd te worden. Het zou een risicoloze operatie worden.”

Complicaties

Maar dat draaide anders uit. De operatie verliep niet zonder complicaties en uiteindelijk kwam Coralie in een rolstoel terecht. “Ze hebben mijn lichaam gebruikt voor een experimentele operatie,” verwijt ze de chirurgen van het Fabiolaziekenhuis.

Smeers stapte daarop naar de rechter, die haar gelijk gaf. “Het medisch team heeft nooit uitgelegd aan Coralie Smeers dat ze perfect kon leven zonder vagina”, stelde het het Brusselse hof van beroep in haar arrest. “Het was voorbarig om over te gaan tot zo’n zeldzame, zware en complexe ingreep. En op zijn minst was het noodzakelijk om psychologische ondersteuning te bieden, wat niet gebeurd is.”

Wetsontwerp tegen dit najaar

Momenteel bestaat er in ons land geen specifieke regelgeving rond de behandeling van minderjarige intersekse personen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo) werken tegen dit najaar een wetsontwerp uit.

“Het zal niet meer mogelijk zijn om een ingreep uit te voeren bij een intersekse minderjarige, zonder de uitdrukkelijke toestemming van die minderjarige”, zegt Magda De Meyer van het kabinet-Schlitz. “Een jeugdpsychiater moet de oordelingsbekwaamheid van de minderjarige evalueren. Daarnaast willen we ook het recht op psychologische ondersteuning in de wet schrijven.”

VN: ‘Stel onnodige operaties bij intersekse kinderen uit’

De Verenigde Naties riepen ons land al meermaals op om “onnodige operaties bij intersekse kinderen te verbieden als die veilig kunnen worden uitgesteld tot wanneer kinderen geïnformeerde toestemming kunnen geven”.

Al te vaak werden geslachtsoperaties uitgevoerd bij jonge kinderen, om hen te “normaliseren”. Operaties die vaak worden opgedrongen aan ouders. Om aan die praktijk paal en perk te stellen, komt Coralie Smeers nu – gesteund door intersekse-organisatie Genres Pluriels – met haar verhaal naar buiten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni