Wetstraat 16 0808

| De Wetstraat 16, het kantoor van de premier (archiefbeeld)

Een groep van gepensioneerde mijnwerkers palmt maandagmiddag de Koningsstraat in Brussel in. Aanhangers van de KS Vriendenkring, de belangenvereniging van de voormalige werknemers van de Kempense Steenkoolmijnen, trekken naar de Wetstraat 16 en premier Alexander De Croo (Open VLD). Daar stellen ze de regering in gebreke. Ze eisen nog interesten en schadeloosstelling bij de uitbetaling van hun achterstallig pensioen.

Met 3.600 zijn de volgens de organisatoren, 3.000 volgens de Brussels politie. Allemaal zijn ze gehuld in blauwe hesjes van de KS Vriendenkring. "We gaan ons geld halen," klonk het toen ze maandag van op het Europakruispunt aan Brussel-Centraal richting de Koningsstraat stapten. Om 12 uur wordt een delegatie ontvangen op het kabinet van premier De Croo.

De plenaire Kamer zette in mei 2020 het licht op groen voor de aanpassing van de pensioenen van ex-mijnwerkers, die hadden vastgesteld dat ze jarenlang te weinig pensioen kregen uitbetaald. De federale pensioendienst zou ervoor zorgen dat iedere rechthebbende ex-mijnwerker zijn herberekening zou ontvangen. Nagenoeg alle ex-mijnwerkers kregen tegen 31 maart 2021 hun achterstallig pensioen uitbetaald.

KS Vriendenkring stelt dat er echter ook intresten verschuldigd zijn op de laattijdig betaalde pensioensupplementen. "De wet is uitgevoerd voor wat hij aangaat, maar die impliceert ook nog andere wetten. In feite moeten er een schadevergoeding en interesten betaald worden, want de staat heeft gedurende 30 jaar een verkeerde pensioenberekening gemaakt," stelt Michel Dylst, voorzitter van KS Vriendenkring.

De KS Vriendenkring wil dat iedereen voor 1 juli het achterstallige bedrag op zijn individuele rekening heeft ontvangen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni