350 nieuwe woningen bij de Wolvengracht

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
17/09/2012
In de kantoren van de voormalige ASLK aan en rond de Wolvengracht, komen meer dan 350 woningen en studentenkamers. Het complex, met het hoefijzervormige gebouw van architect Alfred Chambon, wordt niet geklasseerd. Volgens oppositieraadslid Geoffroy Coomans (MR) pleegt schepen van Stedenbouw Christian Ceux (CDH) woordbreuk.

Het kantorenblok tussen de Wolvengracht, de Zilverstraat, de Broekstraat en de Kreupelenstraat maakt plaats voor een gemengd project van aanzienlijke omvang: 224 appartementen, 135 studentenkamers (samen bijna 30.000 vierkante meter woningen), net geen 20.000 vierkante meter kantoren en goed 400 vierkante meter handelsruimte. De vergunningsaanvraag loopt en zou dit najaar rond moeten zijn. Het project zou meteen flink wat nieuwe inwoners naar de wat doodse buurt brengen.

Het complex is door een projectontwikkelaar gekocht van BNP Paribas Fortis en herbergde vroeger de hoofdzetel van de ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas). Het bestaat uit vijf gebouwen, waarvan drie met erfgoedwaarde. Het gaat onder meer om het hoekgebouw Wolvengracht/Zilverstraat dat dateert uit de late 19de eeuw en is opgetrokken in neorenaissancestijl door architect Henri Beyaert. Andere blikvanger is het zogenaamde Hoefijzer, een monumentaal kantoorgebouw ontworpen door Alfred Chambon en voltooid in 1953.

Klasseren of niet?
Grote delen van die waardevolle gebouwen worden geïntegreerd in het nieuwe project maar ze worden niet geklasseerd. "Nochtans had schepen Ceux eind 2010 nog gezegd dat hij de bescherming zou aanvragen", zegt Geoffroy Coomans de Brachène aan brusselnieuws.be. "Hij legt de bedenkingen van Monumenten en Landschappen nu gewoon naast zich neer."

Volgens het oppositielid is het niet de eerste keer dat Ceux beslissingen neemt die ingaan tegen de belangen van het Brussels erfgoed. "Hij heeft toegelaten om een velux te plaatsen in het Stadhuis en weigerde archeologen hun werk te doen op de site van het project La Traviata."

"De bescherming van het geheel zou de ombouw tot woningen zo goed als onmogelijk maken", repliceert de woordvoerster van Ceux. "De gebouwen zijn ontworpen voor kantoren. Om daar aangename woningen van te maken zijn verschillende ingrepen nodig. Zo wordt een binnenplein voorzien. Daarvoor moeten enkele gebouwen afgebroken worden maar dat zullen de meest recente en architecturaal minst interessante zijn."

Bij de schepen benadrukt men dat de waardevolle elementen in elk geval behouden blijven. Maar dat stelt Coomans niet gerust. "De Stad heeft geen stok achter de deur. Vandaag zegt de architect dat hij bepaalde dingen wil behouden maar als hij of zijn opvolger morgen anders beslist, staat de overheid machteloos. Enkel een klassering biedt voldoende garanties."

Elf bouwlagen
Ander punt van kritiek is de hoogte van het geplande project. Langs de kant van de Zilverstraat zouden er elf bouwlagen komen. Dat zijn er vier meer dan het huidige hoogste punt in het blok. Coomans vreest voor het perspectief vanaf het Martelarenplein. Ook zou het decoratieve torentje van het Chambongebouw, een herkenningspunt in de stad, niet meer zichtbaar zijn.

"De schepen heeft er op in de overlegcommissie op aangedrongen om de plannen te herzien met een verdieping minder", klinkt het nog bij Ceux. Hij wijst erop dat de totale vloeroppervlakte gevoelig naar beneden gaat ondanks de grotere hoogte. Dat moet het geheel luchtiger en leefbaarder maken.

Ook de geplande architectuur is voer voor discussie. Volgens Coomans zouden de gevels niet misstaan aan de Kust. Ceux vindt het "een kwalitatief project".

De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk pas in 2015.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni