4 miljoen euro voor Brusselse scholen

AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, heeft in september en oktober iets meer dan 4 miljoen euro subsidies toegekend aan scholenbouwprojecten in Brussel.

De subsidies kaderen in de inhaalbeweging van minister van Onderwijs Hilde Crevits om de schoolgebouwen te vernieuwen. “Nog nooit waren de investeringen in scholenbouw zo groot als deze legislatuur. In 2017 alleen al kregen scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bijna 10 miljoen euro aan subsidies om het schoolpatrimonium te vernieuwen”, zegt Crevits.

Sint-Pieterscollege krijgt ruim 1,1 miljoen euro
Ruim 3,5 miljoen gaat naar grote schoolbouwprojecten, 500.000 euro gaat naar kleinere verbouwingen en renovaties. Negen Brusselse scholen krijgen een subsidie van meer dan 100.000 euro en zeven scholen krijgen een kleinere subsidie voor herstellingswerken.

De gemeentelijke kleuter- en lagere school Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek en Laken krijgt 1 miljoen euro voor een nieuwbouw van 10.000 m², maar het grootste subsidiebedrag gaat naar de vrije basisschool Sint-Pieterscollege in Jette. Zij krijgen ruim 1,1 miljoen euro voor de aankoop en het verbouwen van een gebouw.

"We gaan het geld gebruiken om onze twee vestigingen te optimaliseren. In de deels nieuwe gebouwen in de Leopold I-straat worden de kleuterklassen verdubbeld in aantal en wordt ook de capaciteit voor de lagere school uitgebreid. Zo komen er zes lagere schoolklassen over van de site van het secundaire onderwijs in de Léon Theodorstraat. Op die manier kunnen we daar ruimte creëren om aan de bestaande ASO-richtingen ook een TSO-opleiding toe te voegen", zo vertelt directrice Veronique Vanhercke.

"In totaal zullen er elke dag zo'n 500 kinderen les volgen in de Leopold I-straat. Om hen van zo veel mogelijk comfort te voorzien buiten de klas wordt onder meer de speelplaats heraangelegd en komt er een extra gebouw voor naschoolse opvang", zo besluit Vanhercke.

Andere scholen
Ook de volgende scholen ontvingen in september of oktober 2017 een subsidie van meer dan 10.000 euro: Sint-Michiels in Jette, Karel Buls, Prinses Juliana in Etterbeek, Mater Dei in Sint-Pieters-Woluwe, de Voorzienigheid in Sint-Lambrechts-Woluwe, het Koninklijk Instituut Woluwe, de vrije basisschool voor Buitengewoon Onderwijs in Woluwe, de vrije basisschool in Ukkel en het Sint-Niklaasinstituut en Sint-Guido Instituut in Anderlecht.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook