45 procent van Brusselse en Waalse ziekenhuizen in het rood

© PhotoNews
| 19 september 2019: opening van de nieuwe vleugel van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF.)

Ongeveer 45 procent van de Waalse en Brusselse ziekenhuizen boekte een negatieve marge tussen 2014 en 2018. Dat blijkt uit een onderzoek van de financiële gegevens van 38 ziekenhuizen uit de regio.

Dat schrijft de zakenkrant L’Echo op zaterdag. Volgens de krant moet het financieringssysteem dringend worden herzien.

Uit de analyse blijkt dat grote structuren het iets beter doen dan kleinere, of het nu gaat om solvabiliteit, liquiditeit of winstgevendheid. Meer en meer beperkingen worden opgelegd aan de ziekenhuizen, die verhoudingsgewijs meer kosten voor de kleine actoren.

In de hoofdstad is er een groter tekort aan ziekenhuizen. Het tekort aan verpleegkundigen en de kosten van huisvesting dwingen de Brusselse ziekenhuizen om aantrekkelijkere salarissen aan te bieden, die een impact kunnen hebben op de financiële resultaten. Hetzelfde geldt voor artsen.

Hervormen

Tussen overheidsfinanciering, vergoedingen, geneesmiddelen ... Ziekenhuisfinanciering is complex, ondoorzichtig en onvoorspelbaar. Wat de sector betreft, wordt erkend dat hervorming wenselijk is, zelfs als men kritisch staat tegenover de plannen van uittredend minister Maggie De Block (Open Vld). Maar de nood aan extra middelen speelt de grootste rol volgens meesten.

Sommige mensen hebben echter twijfels of het zelfs mogelijk is om de huidige budgetten te reden, en pleiten voor een herontwerp van financiering. Omdat er belangrijke verschillen bestaan ​​tussen de verschillende financiële situaties van ziekenhuizen, suggereert dit dat sommigen ook organisatorische problemen hebben.

Wat betreft de ziekenhuis-netwerken, beloofd voor januari 2020, die de samenwerking tussen ziekenhuizen zou moeten vergroten, zijn er ook budgettaire nadelen: op de korte termijn kost het nieuwe systeem geld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?