47.000 nieuwe buitenlanders zorgen voor bevolkingsrecord

De Brusselse bevolkingscijfers voor 2010 breken opnieuw records. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de 47.000 buitenlandse nieuwkomers. Tegelijk zochten een pak hoofdstedelingen andere oorden op.

Eerder bleek al dat het Brussels gewest er in 2010 bijna 30.000 inwoners bijkreeg, een historisch record. Het is dan ook opmerkelijk dat toch heel wat Brusselaars naar Vlaanderen, Wallonië of het buitenland trokken.

Het bevolkinsverlies wordt echter ruimschoots gecompenseerd. Door mensen die van Vlaanderen en Wallonië naar Brussel verhuisden, maar ook door het hoge geboortecijfer (18.612 geboortes tegen 9.433 sterfgevallen). De grootste oorzaak ten slotte is de komst van 47.949 nieuwe buitenlanders. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie.

Procentueel verloor het hoofdstedelijk gewest meer dan 12 procent van zijn bevolking van het jaar 2009. Het gaat om de mensen die wegtrokken plus de sterfgevallen. In totaal 138.402 mensen. De grootste verliezen werden opgetekend in Elsene, Etterbeek, Sint-Joost-ten-Node en Sint-Gillis. De percentages lopen daar op tot meer dan 16 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?