'4G-voorstel Huytebroeck is onvoldoende'

© brusselnieuws.be
19/02/2013
Het compromisvoorstel van Brussels Leefmilieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) om een 4G-netwerk mogelijk te maken in Brussel is “kortzichtig, zonder een structurele oplossing voor de toekomst”. Dat zegt Brussels parlementslid Sophie Brouhon (SP.A). Voor Open VLD-parlementslid Els Ampe gat het voorstel niet ver genoeg.

Huytebroeck wil de oudere 2G- en 3G-netwerken loskoppelen van 4G in het meten van de straling, om de installatie van het nieuwere netwerk mogelijk te maken. "Deze oplossing trekt dit mismeesterde dossier echter niet recht", zegt Brouhon. "We gaan met dit voorstel van een stralingsnorm van 3 volt per meter naar 4,2 volt per meter, maar nog niet meteen van 3G naar 4G. Dit voorstel is dan ook kortzichtig. Goed voor de groene achterban, maar het biedt geen structurele oplossing."

Volgens Brouhon loopt het Gewest nu al achter wat de dekking van de huidige netwerken betreft. "De installatie van 300 à 400 nieuwe sites voor 2G en 3G staat vandaag nog altijd stil", zegt ze."Door strenge procedures en een hoge kostprijs wordt het bouwen van nieuwe antennes quasi onmogelijk gemaakt. 4G zal dus alvast niet voor morgen zijn."

Het voorstel biedt ook geen garanties voor de toekomst, vindt Brouhon. "In Groot-Brittannië denkt men vandaag al na over hoe 5G technisch mogelijk kan worden gemaakt. In Brussel hebben we eventueel een perspectief om in 2015 op 4G te surfen. Maar er komt geen juridische zekerheid voor toekomstige ontwikkelingen. Dus ofwel moet de volgende Brusselse regering wel een serieus voorstel uitwerken, ofwel zal er opnieuw een parallel netwerk worden toegestaan en wordt de 3 Volt per meter-norm verder uitgehold."

'Voorstel onvoldoende'
Over het voorstel van Huytebroeck wordt dinsdag gedebatteerd in de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement. Daar kreeg ze al de wind van voren van oppositielid Vincent De Wolf (MR). Volgens hem is het voorstel van de minister niet uitvoerbaar. Hij hekelde ook de huidige normen, die "168 keer strenger zijn dan de Europese". Zijn partij, toen nog met FDF, stemde in 2007 wel voor de huidige regeling.

Ook Els Ampe, Fractieleider voor Open Vld in het Brussels Parlement,vindt het voorstel van Huytebroeck "onvoldoende". "Het biedt een tijdelijke oplossing voor de 4G, maar geen oplossing voor de bestaande en komende problemen met 2G en 3G", zegt ze. De Open VLD-politica is wel blij dat de minister "na jarenlang stilzwijgen erkent dat er een probleem is met de Brusselse normen".

Ampe vreest dat de problemen die er nu al zijn met de 2G en 3G-netwerken zullen verergeren als het 4G-netwerk wordt uitgerold. Volgens haar is de uitbouw van een volwaardig 4G-netwerk onmogelijk met de huidige normen. "Die staan los van de realiteit en van de zeer veilige normen in Vlaanderen, Wallonië en zelfs de rest van de wereld", klinkt het.

N-VA ten slotte wil meer overleg over het dossier met de operatoren. "Alle partners zullen samen een oplossing moeten uitdokteren en die zal er snel moeten komen", zegt Brussels parlementslid Paul De Ridder. "Brussel mag deze trein niet missen. In Parijs is dit wel gelukt. De stad heeft immers een overeenkomst afgesloten met de mobiele operatoren. Daarin werd niet alleen de norm en de meetmethode aangepast maar werd ook de zoektocht naar nieuwe locaties voor antennes vereenvoudigd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni