500 demonstranten aan Chinese ambassade klagen behandeling van Oeigoeren aan

De Chinese Ambassade in Sint-Pieters-Woluwe.

Volgens de politie van Montgomery protesteerden er vandaag ongeveer 500 mensen aan de Chinese ambassade op de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. Ze bekritiseren daarbij hoe de Chinese autoriteiten de Oeigoeren en andere moslimminderheden in de provincie Xinjiang behandelen.

Onder helderblauwe Oeigoerse vlaggen namen verschillende protestanten het woord om de Belgische politieke vertegenwoordigers op te roepen tot actie tegen deze vervolgingen op nationaal en Europees niveau. De manifestatie ligt in lijn met de Europese campagne “Never Again. Right Now”, een slogan die op spandoeken te lezen was.

Culturele vernietiging

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Belgische Oeigoerse Vereniging (BUA), met de steun van de Europese Unie van Joodse Studenten en de Union des Étudiants Juifs de Belgique, die zeggen gevoelig te zijn voor alle genocides en aanverwante misdaden. "We zeggen de hele tijd 'nooit meer', maar nu is het tijd om op te treden voor het Oeigoerse volk", verdedigt Sacha Guttman, voorzitter van de UEJB. "We moeten beseffen dat de situatie voldoet aan verschillende elementen van wat de Verenigde Naties onder genocide verstaat. Er is geen fysieke vernietiging als zodanig, maar er is sprake van culturele vernietiging."

"Vanaf 2016 zijn kampen opgezet", zegt Abdymutalip Imerov, voorzitter van de BUA. "Chinezen willen de Oeigoerse identiteit uitwissen." Volgens zijn schattingen gaat het om de detentie van meer dan 5 miljoen Oeigoeren in heropvoedingskampen, op een bevolking van minstens het dubbele in China. De organisatoren wijzen nog steeds op gedwongen sterilisaties en maken zich zorgen over deportaties voor dwangarbeid in fabrieken die banden hebben met multinationals, vooral in de katoenverwerking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?