5G-netwerk belandt op de lange baan

Surfen naar BRUZZ.be via 5G is nog niet voor morgen

De veiling van radiofrequenties voor het toekomstige mobiele 5G-netwerk is niet meer voor dit jaar. Een veiling in de eerste helft van volgend jaar is het "meest optimistische scenario", stelt ontslagnemend minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD).

5G is de toekomstige generatie, supersnel mobiel netwerk. Volgens de zakenkranten L'Echo en De Tijd zit het dossier geblokkeerd op het Overlegcomité, het orgaan waarin de verschillende regeringen van het land samenkomen. De federale regering keurde bij het zomerakkoord de veiling van de 5G-frequenties goed.

Probleem

Maar de deelstaten moeten zich akkoord verklaren met de aanpassing van de telecomwet. In december kwam het Overlegcomité er niet uit. De oorspronkelijke timing om de frequenties nog dit jaar te veilen, is niet meer realistisch. Het probleem is de verdeling van de inkomsten - volgens ramingen zeker 680 miljoen euro.

'Verantwoordelijkheid'

Op 6 februari komt het dossier opnieuw op het Overlegcomité. Het 5G-netwerk moet ruimte bieden voor een vierde mobiele operator. "Ik roep iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen dit dossier te deblokkeren," dixit De Backer. Het dossier valt in de aanloop naar de verkiezingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?