Belgische primeur: volgend jaar 5G in Brussel

© Flickr Mompl
| Binnen twee jaar zal 5G-mobiel internet beschikbaar zijn in Brussel.

Brussel krijgt de Belgische primeur voor de uitrol van het 5G-netwerk, waarvoor de stralingsnormen eerder zijn verhoogd. Telecomoperator Orange zal het supersnelle draadloze internet in 2019 naar de hoofdstad brengen. Het grote publiek moet wel nog tot 2020 wachten tot de technologie operationeel is.

België is, naast Frankrijk, bij de eerste Europese landen waar 5G uitgerold wordt. Dat meldde Orange-topman Stéphane Richard vanmorgen in Parijs op de jaarlijkse innovatieshow van de telecomreus.

Het gaat om de pre-commercialiseringsfase van de technologie. Het grote publiek moet nog geduld oefenen tot 2020, in afwachting van voldoende 5G-smartphones.

Stralingsnormen verhoogd

De beslissing is mogelijk dankzij een protocolakkoord dat gesloten werd tussen de Brusselse regering en de gsm-operatoren. Dat was nodig om het mobiele netwerk van de vijfde generatie uit te kunnen rollen.

Daarbij werd ook beslist om de stralingsnormen te verhogen van 6 volt per meter naar 14,5 volt per meter. Dat was een voorwaarde om 5G mogelijk te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?